Syrische luchtmacht bombardeert eigen burgers

Syrische luchtmacht bombardeert eigen burgers

Rapport

De Syrische overheid heeft in november 2014 een aantal luchtaanvallen op al-Raqqa uitgevoerd waarbij tientallen burgerdoden zijn gevallen. De bombardementen zijn een schending van het internationaal recht en komen in sommige gevallen mogelijk neer op oorlogsmisdaden.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International: Al-Raqqa under attack: Syrian air force strikes against civilians. Bij de luchtaanvallen op 11 and 29 november 2014 zijn zeker 115 burgers gedood, onder wie 14 kinderen. De aanvallen vonden onder andere plaats op een moskee, een drukbezochte markt en andere gebouwen die niet werden gebruikt voor militaire doeleinden.

Volgens de Syrische autoriteiten waren de aanvallen gericht op strijders van de Islamitische Staat. IS veroverde al-Raqqa in juni vorig jaar en riep de stad uit als hoofdstad van het 'islamitisch kalifaat', dat bestaat uit door hen gecontroleerde gebieden in Irak en Syrië. Maar uit bewijs verzameld door Amnesty blijkt dat er zich in de meeste gevallen geen militaire doelen bevonden in de buurt van de aangevallen gebieden. 

'Syrië heeft met deze meedogenloze aanvallen opnieuw haar minachting getoond voor het oorlogsrecht. Een aantal van deze aanvallen zijn zeer waarschijnlijk oorlogsmisdaden', aldus Philip Luther van Amnesty International.

Lees verder in het Engelstalige persbericht Syria: Ruthless and unlawful government attacks killed scores of civilians in al-Raqqa.

bekijk hieronder een uitgebreide interactieve kaart met de locaties van de aanvallen.

hier niet op duwen