Afbeelding
Soedan: toenemende onveiligheid wakkert woede aan
Persbericht

Soedan: toenemende onveiligheid wakkert woede aan

22 januari 2008

De veiligheid van ontheemde mensen uit Darfoer gaat zienderogen achteruit. De huidige generatie jongeren uit Darfoer groeit op in zwaarbewapende kampen in extreme angst en onveiligheid. Een potentieel explosieve situatie, waarschuwt Amnesty International vandaag.

De onrustwekkende veiligheidssituatie in kampen voor ontheemden, mensen die op de vlucht zijn in eigen land, en de mogelijke gevolgen daarvan staan te lezen in een nieuw rapport van Amnesty: 'Displaced in Darfur – A generation of anger'.

"Een politieke oplossing voor het conflict in Darfoer is nog lang niet in zicht en het geweld tussen de regering en gewapende groepen blijft toenemen. Ontheemden zijn nergens nog veilig. De vluchtelingenkampen worden overspoeld met wapens en gewapende groepen rekruteren volop strijdkrachten in de kampen, ook kinderen," zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen. "De jeugd uit Darfoer groeit op zonder enige hoop op een betere toekomst. Uit woede en frustratie nemen velen hun toevlucht tot geweld en sommigen treden toe tot gewapende groepen."

De ontheemde mensen uit Darfoer hebben nooit veel bescherming genoten. De Afrikaanse Unie die voor hun veiligheid moest instaan, was onderbemand en kampte met een tekort aan slagkracht in vergelijking met de Janjaweed en andere gewapende groepen.

"Hetzelfde lot staat UNAMID, de hybride vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie, te wachten indien de vredesmacht niet van in het begin duidelijk maakt dat aanvallen op UNAMID en burgers onaanvaardbaar zijn," zegt Lore Van Welden. "De weerstand van de Soedanese regering tegen de volledige ontplooiing van UNAMID moet gebroken worden. De internationale gemeenschap moet UNAMID bovendien voldoende middelen en materiaal geven zoals transportmiddelen voor op de grond en in de lucht."

Het Soedanese leger en politie, die ook de taak hebben burgers te beschermen, worden door de ontheemden eerder beschouwd als vijanden dan als beschermers. Ontheemden worden buiten de grenzen van de kampen vaak gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een gewapende groep.

In sommige kampen, zoals Kalma, wonen 29 verschillende etnische groepen bij elkaar. De meeste bewoners van Kalma hebben een wapen. Verschillende jongeren in het kamp hebben milities opgericht op basis van etniciteit: Fur, Masalit, Zaghawa en Dajo. Tussen 16 en 22 oktober 2007 noteerde de VN meer dan 10 gewapende incidenten in Kalma. Meestal gaat het om gewapende Fur die tegen andere etnische groepen in het kamp vechten.

"De aanwezigheid van wapens in de kampen heeft de veiligheid van iedereen in gevaar gebracht," zegt Lore Van Welden. "In sommige kampen kan je al een revolver kopen voor 25 Amerikaanse dollar. Dit leidt tot vele incidenten zoals diefstal en geweldplegingen. In deze atmosfeer van angst, geweld en onveiligheid, ontaardt een simpele discussie gemakkelijk in een tragedie."

Ontheemde vrouwen lopen voortdurend gevaar om verkracht te worden als ze buiten het kamp op zoek gaan naar brandhout. De meeste slachtoffers van verkrachting beschuldigen Janjaweed-milities, maar ook Soedanese soldaten, politie en andere gewapende groepen worden met de vinger gewezen. Sommige vrouwen vertellen dat ze verkracht zijn door mannen uit de kampen zelf.

Mahmud, een ontheemde man in al-Jeneina, getuigde: "Ondanks het risico op verkrachting gaan vrouwen nog steeds brandhout sprokkelen. Wij mannen laten hen nog steeds gaan omdat we het risico lopen vermoord te worden als we hout zouden gaan zoeken."

Amnesty International roept de VN-troepen in Darfoer op om ontheemden, in en buiten de kampen, te beschermen.

"UNAMID moet voldoende middelen hebben om de bevolking van Darfoer te beschermen," zegt Lore Van Welden. "Bovendien moeten alle strijdende partijen stoppen met aanvallen op burgers en de volledige ontplooiing van UNAMID niet langer tegenhouden."

Lees ook

Meer nieuws