Afbeelding
Rusland: nieuwe wetten zijn schande voor mensenrechten
Persbericht

Rusland: nieuwe wetten zijn schande voor mensenrechten

01 juli 2013

President Poetins nieuwste wetten tegen 'homopropaganda' en 'blasfemie' zijn een belediging voor de vrijheid van meningsuiting en een aanval op de rechten van minderheden.

"Dit is de realiteit in het huidige Rusland: elke kritiek, elke afwijkende mening, zij het op politiek of op sociaal vlak, wordt onderdrukt. De Russische overheid laat duidelijk blijken dat ze gewoon geen respect heeft voor haar internationale en nationale verplichtingen om de mensenrechten van al haar burgers te beschermen," zegt John Dalhuisen, Europa en Centraal-Azië directeur van Amnesty International.

Discriminatie van niet-gelovigen

Op 1 juli 2013 trad een nieuwe wet in werking die 'belediging van religieuze gevoelens' verbiedt. De wet legt boetes tot 500.000 roebels (bijna 12.000 euro) en tot drie jaar gevangenisstraf op voor acties in gebedshuizen die de religieuze overtuigingen van de mensen minachten of beledigen. Bega je dezelfde overtreding buiten een gebedshuis, dan kan je hiervoor ​​tot een jaar gevangenisstraf en boete van 300.000 roebels krijgen.

De nieuwe wet komt er in de nasleep van het proces van drie leden van Pussy Riot. Die punkband gaf op 21 februari 2012 een optreden in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Daarop werden twee bandleden veroordeeld tot twee jaar strafkamp.

"De wet op de godslastering discrimineert niet-gelovigen. Bedoeling is kritiek op religieuze leiders of commentaar op religieuze doctrine te bestraffen, wat duidelijk in strijd is met de vrijheid van meningsuiting", zegt John Dahuisen.

"Homopropaganda"

De wet op 'homopropaganda' trad op 30 juni 2013 in werking, direct na ondertekening door president Poetin. Ze legt exuberante boetes op aan degenen die zich schuldig maken aan "propaganda van niet-traditionele seksuele relaties" bij minderjarigen.

"Deze wet zal de discriminatie en intimidatie van holebi's en transgenders in Rusland verder doen toenemen. Bovendien ontzegt ze jongeren het recht op seksuele voorlichting en steun bij het ontdekken van hun seksualiteit", zegt John Dalhuisen.

Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo’n 120 euro. Overheidspersoneel kan een boete krijgen tot 1.200 euro en organisaties die deze wet overtreden kunnen tot een boete van ruim 23.000 euro of sluiting voor 90 dagen worden veroordeeld. Wordt homoseksualiteit via de media of internet ‘bevorderd’, dan kunnen burgers rekenen op een boete tussen de 1.200 en 2.300 euro. Voor overheidsfunctionarissen is de boete twee keer zo hoog en voor organisaties die zich via de media positief uitlaten over homoseksualiteit, kan de boete oplopen tot ruim 23.000 en een sluiting voor 90 dagen.

Toepassing van de wet

Afgelopen zaterdag 29 juni 2013 werd een legale bijeenkomst van holebi's in Sint-Petersburg opgebroken door de politie. Er was een klacht ingediend voor het overtreden van het verbod op "homopropaganda". De deelnemers aan de activiteit werden aangevallen door homofobe demonstranten. De politie pakte 55 holebi-activisten op. Tenminste één van hen was ernstig gewond.

"Dit is door de overheid gepromote onverdraagzaamheid. De wet gaat in tegen het verbod op discriminatie en is een overduidelijke inbreuk op het recht op vrije meningsuiting en vergadering," aldus Jonh Dalhuisen.

Meer informatie

» Lees meer op de campagnepagina Nieuwe wetten beperken vrijheid van meningsuiting
» Lees meer in het Engelstalig persbericht Russia: New laws an affront to basic human rights

Lees ook

Meer nieuws