Afbeelding
Oekraïne: willekeurige aanvallen en horror bij burgerbevolking
Persbericht

Oekraïne: willekeurige aanvallen en horror bij burgerbevolking

02 februari 2015

Een onderzoeker van Amnesty International heeft in het oosten van Oekraïne gruwelijke bewijzen gevonden van gedode en gewonde burgers. Beide partijen in het bloedige conflict ontzien de afgelopen dagen de burgerbevolking in de steden Donetsk en Debaltseve niet.

Het bewijs werd terplekke verzameld, onmiddellijk na de beschietingen en bevat interviews met ooggetuigen en met slachtoffers in het ziekenhuis.

De gedocumenteerde schendingen gaan over een aanval op een humanitaire hulppost, op een markt in Donetsk en over het lukraak beschieten van huizen en straten in Debaltseve.

"Dit bewijs toont de gruwel aan waarmee burgers te maken krijgen. Ze worden gedood en verwond omdat beide partijen ongeleide raketten en mortieren afvuren op dichtbevolkte gebieden. Dergelijke aanvallen zijn een schending van het internationaal humanitair recht en kunnen oplopen tot oorlogsmisdaden", zegt John Dalhuisen van Amnesty International.

De recente toename van de gevechten in verschillende gebieden in het oosten van Oekraïne, waaronder in het door rebellen gecontroleerde Donetsk en in het door de regering gecontroleerde Debaltseve, heeft een hoge tol voor de burgerbevolking geëist. Sinds 29 januari 2015 zijn er meer dan 25 burgers gedood in het oosten van Oekraïne.

Lees meer in het Engelstalig persbericht Ukraine: Horror of civilian bloodshed in indiscriminate attacks

Lees ook

Meer nieuws