Afbeelding
Oekraïne laat activist uit Wit-Rusland vrij
Goed nieuws

Oekraïne laat activist uit Wit-Rusland vrij

09 februari 2010

Amnesty International is blij met de vrijlating van Igor Koktysh, een activist en muzikant uit Wit-Rusland. Hij zat 2,5 jaar in de cel in Oekraïne.

Igor Koktysh is aanhanger van de oppositiebeweging in Wit-Rusland. Hij werd sinds juni 2007 vastgehouden in een voorhechteniscentrum in Simferopol, een stad in de Krimrepubliek in Oekraïne. Wit-Rusland had Oekraïne om zijn uitlevering had gevraagd op beschuldiging van moord. Voor deze moord, gepleegd in 2001, werd Igor echter al in 2002 vrijgesproken. Amnesty International meent dat Igor Koktysh wordt geviseerd wegens zijn sociaal en politiek activisme en beschouwde hem als gewetensgevangene.

Igor Koktysh's vrijlating komt er na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Op 10 december verordende het Hof dat Igor Koktysh niet mocht uitgewezen worden naar Wit-Rusland, daar hij ernstig risico liep gefolterd of mishandeld te worden en er hem mogelijk een oneerlijk proces en terdoodveroordeling te wachten stond bij zijn terugkeer in Wit-Rusland. Het Hof oordeelde bovendien dat er geen wettelijke grond was om hem vast te houden en vroeg aan Oekraïne om hem onmiddellijk vrij te laten.

In januari 2001 werd Igor Koktysh beschuldigd van moord met voorbedachte rade, een misdaad waarop de doodstraf staat in Wit-Rusland. Hij zat in Wit-Rusland in de cel vanaf januari tot december 2001, in afwachting van zijn proces. Hij werd er meermaals mishandeld en gefolterd.

Omdat Igor Koktysh kon bewijzen dat hij op het tijdstip van de moord in een andere stad was, werd hij vrijgesproken. Deze uitspraak werd bevestigd door het Wit-Russisch Hooggerechtshof op 1 februari 2002. Na zijn vrijlating week Igor Koktysh uit naar Oekraïne en trouwde hij er. In april 2002 ging de Openbare Aanklager in Wit-Rusland in beroep tegen zijn vrijlating en kwam zijn zaak terug in de rechtbank terecht.

Igor Koktysh bedankte Amnesty International voor "de inzet voor zijn zaak". Hij zei dat hij nog moest wennen aan zijn nieuwe vrijheid en dat hij zich nu vooral zorgen maakt om zijn gezondheid. Hij vroeg ondertussen asiel aan in Oekraïne. Amnesty International zal zijn asielprocedure op de voet volgen.

Lees ook

Meer nieuws