Persbericht

Nieuwe maatregel Turtelboom erg halfslachtig

12 september 2008

Voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International is de maatregel van de minister van Asiel en Migratie, Turtelboom om kinderen niet langer op te sluiten een kleine stap in de goede richting, maar ze blijft helaas erg halfslachtig.

De regeling geldt immers niet voor alle gezinnen met kinderen in detentie. Zo is ze niet van toepassing op families die wachten op een asielbeslissing noch op families die een overdracht naar een ander Europees land afwachten. Deze gezinnen met kinderen blijven dus opgesloten. De keuze voor zo'n beperkt toepassingsgebied is eigenaardig omdat de minister altijd beloofde dat er vanaf 2009 geen enkel kind meer opgesloten zou zijn.

Een ander heikel punt is de aanpak van de minister. Zij liet zich voor haar maatregel terecht inspireren door succesvolle voorbeelden in landen als Zweden en Australië. Daar worden families niet langer opgesloten. Met succes zo blijkt want meer families keren er terug en dit op een menselijke manier. Maar anders dan in de maatregel van minister Turtelboom werken deze landen met een geïntegreerde aanpak. Dat betekent dat asielzoekers en andere buitenlanders er van in het begin goed begeleid en psychologisch voorbereid worden op een eventuele terugkeer. De coaches daar zijn geen overheidsambtenaren maar heuse vertrouwenspersonen. De aanpak van minister Turtelboom is daarom té geïsoleerd en alleen maar gericht op terugkeer. Het risico op mislukking is daarom reëel. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International pleiten voor een geïntegreerde aanpak waarbij opvang, begeleiding en terugkeer op elkaar afgestemd zijn. Hiervoor is een gecoördineerd beleid nodig tussen verschillende bevoegde ministers, in dit geval minister Turtelboom en minister Arena. Precies die samenwerking ontbreekt.

Lees ook

Meer nieuws