Afbeelding
#LikeJustyna
Actueel

#LikeJustyna

13 juli 2022

Vrouwenrechtenactiviste Justyna Wydrzyńska riskeert een gevangenisstraf van drie jaar omdat ze een zwangere vrouw hielp aan abortuspillen. Het lijkt erop dat de aanklachten tegen haar bedoeld zijn als straf voor haar activisme en haar inspanningen om het recht op toegang tot een veilige en legale abortus in Polen te waarborgen.

Justyna wordt beschuldigd van ‘hulp bij een abortus’ en ‘bezit van medicatie zonder marktgoedkeuring’. Het is de eerste keer in Europa dat een activiste wordt vervolgd die opkomt voor het recht op abortus.

“Een vrouw nam in een wanhopige situatie contact met me op. Ze vertelde me dat haar gewelddadige echtgenoot haar probeerde tegen te houden om abortus te plegen. Haar verhaal raakte mijn hart, omdat ik een soortgelijke ervaring heb gehad. Ik voelde dat ik haar moest helpen.”

INPERKING OP ABORTUS IN POLEN

In oktober 2020 besliste het Grondwettelijke Hof in Polen dat abortus niet langer toegestaan was bij ernstige afwijkingen bij de foetus, goed voor 96 procent van alle abortussen in het land. Abortus is nu enkel toegestaan indien de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest en wanneer je eigen leven in gevaar is.

Het uitvoeren van je eigen abortus of het bezit van abortuspillen voor een zelf uitgevoerde abortus is geen misdrijf onder de Poolse wet, maar elke persoon of arts die helpt bij een abortus riskeert tot drie jaar gevangenisstraf. De wetswijziging is deel van een systematische golf van aanvallen op vrouwenrechten door Poolse wetgevers.

Afbeelding

Meer dan duizend vrouwen hebben zich gewend tot het Europees Hof voor
de Rechten van de Mens om hun recht op abortus te verdedigen.

ABORTION DREAM TEAM

Justyna Wydrzyńska, een ondersteunende vroedvrouw, is één van de oprichters van Abortion Dream Team: een activistencollectief dat campagne voert tegen het stigma op abortus in Polen. Met hun organisatie geven ze betrouwbaar abortusadvies volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het collectief maakt deel uit van Abortion Without Borders, die al meer dan 1.500 personen hielpen om naar het buitenland te reizen voor een abortus. De laatste maanden is de roep om hulp toegenomen nadat duizenden vluchtelingen uit Oekraïne die in Polen aankomen en behoefte hebben aan seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

BELANGRIJK PROCES

Het proces tegen Justyna Wydrzyńska komt op een moment dat de dreiging voor abortusrechten scherp in beeld is gebracht door het besluit van het Hooggerechtshof van de VS om Roe v. Wade ongedaan te maken. De hoorzitting werd uitgesteld tot 14 oktober 2021.

"Indien de aanklachten tegen Justyna niet onmiddellijk worden ingetrokken, schept dat een gevaarlijk precedent. Andere regeringen die ook de activiteiten van abortusrechtenactivisten willen inperken, zouden er inspiratie kunnen uit halen", klinkt het bij Amnesty's Secretaris-Generaal Agnès Callamard.

MEER INFORMATIE

Lees ook

Meer nieuws