Afbeelding
Polen: inperking recht op abortus heeft grote invloed op levens vrouwen
Persbericht

Polen: inperking recht op abortus heeft grote invloed op levens vrouwen

27 januari 2022

Een jaar nadat in Polen de toegang tot abortus in bijna alle omstandigheden werd verboden, blijkt dat dit vergaande gevolgen heeft voor het leven van veel vrouwen.

Sinds de regelgeving op 27 januari 2021 in ging, hebben meer dan duizend vrouwen zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gewend om hun recht op abortus te verdedigen. De vrouwen vinden dat de Poolse abortuswet hun ernstige schade berokkent en hun recht op privacy en dat op vrijwaring van marteling en andere vormen van mishandeling schendt.

Mensenrechtenorganisaties in de bres voor Poolse vrouwen

Negen vooraanstaande internationale mensenrechtenorganisaties hebben in deze zaken een interventie ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat onder andere om Amnesty International, het Center for Reproductive Rights, Human Rights Watch, de International Commission of Jurists (ICJ), het International Federation for Human Rights (FIDH), het International Planned Parenthood Federation European Network (IPPF EN), Women Enabled International, Women’s Link Worldwide, en de World Organisation Against Torture (OMCT). De interventies schetsen de ingrijpende implicaties die zeer strenge abortuswetten hebben op het leven en de gezondheid van vrouwen en meisjes in de vruchtbare leeftijd.

‘Beperkende abortuswetten zoals die van Polen zijn in strijd met internationale en Europese mensenrechtennormen en richtlijnen voor de volksgezondheid’, aldus de organisaties. ‘Ze brengen de vrijheid, gezondheid en levens van vrouwen in gevaar. De interventies van onze organisaties zijn bedoeld om de mensenrechtenaspecten van dergelijke beperkende wetten onder de aandacht te brengen.’

Levens van vrouwen in gevaar

Van alle abortussen in Polen wordt 96 procent uitgevoerd omdat de ongeboren baby ernstig ziek is en zal overlijden. Nu dit is verboden, zullen meer vrouwen naar het buitenland uitwijken of besluiten een illegale, onveilige abortus in eigen land te ondergaan. Dat brengt hun recht op leven en dat op gezondheid in gevaar en sluit vrouwen uit lagere inkomensgroepen uit van toegang tot abortus.

Lees ook

Meer nieuws