Afbeelding
Libië: toenemende ontvoeringen door gewapende groeperingen.
Rapport

Libië: toenemende ontvoeringen door gewapende groeperingen.

05 augustus 2015

Ontvoeringen door gewapende groeperingen zijn dagelijkse kost in Libië en hun aantal blijft stijgen. In een nieuwe rapport roept Amnesty International de gewapende groeperingen op een einde te maken aan de ontvoeringen die het land verwoesten.

Meer dan 600 personen verdwenen het afgelopen jaar. Over het lot van minstens 378 van hen blijft men in het ongewisse. Bovendien zouden de reële aantallen veel hoger liggen.

“Libiërs leven op het scherp van de snee. De wijdverspreide wetteloosheid en chaos worden versterkt door deze ontvoeringen. De gewapende groeperingen houden het land in een wurggreep,” zegt Danielle Hennaert van Amnesty International.

“Honderden burgers werden ontvoerd omwille van hun afkomst of hun vermeende politieke voorkeur. Ook hulpverleners, consulaire medewerkers en migrantenwerkers worden ontvoerd. Vaak worden ze gegijzeld om losgeld of een uitwisseling van gevangenen te bekomen.”

Foltering en mishandeling

In het rapport 'Vanished off the face of the earth: Abducted civilians in Libya’ wordt beschreven hoe ontvoerde burgers vaak worden mishandeld en gefolterd. Ze worden geslagen, met de dood bedreigd en krijgen elektrische schokken toegediend. Sommigen stierven ten gevolge van het folteren of werden later afgemaakt. Hun lichamen werden gedumpt langs de kant van de weg.

De vader van Mohamed al-Munsaf al-Shalali, een hulpverlener die in juni werd ontvoerd, kreeg een telefoontje van zijn ontvoerde zoon. Zijn vingers zouden afgehakt worden als zijn familie niet meewerkte.

De zoon van Daw Zaid is radeloos. Zijn bejaarde vader werd in maart ontvoerd. De man verkeerde in slechte gezondheid. Zijn familie krijgt geen nieuws over hem. “Mijn vader is gewoon een oude man en vormt geen bedreiging voor iemand”.

Totale straffeloosheid

Door het ineenstorten van het centrale gezag en het rechtssysteem heerst er in Libië een totale straffeloosheid. Ontvoerders worden niet vervolgd en moeten geen rekenschap afleggen. Het gijzelen van burgers is verboden onder internationaal recht, tijdens een conflict wordt dit gezien als een oorlogsmisdaad.

De VN-geleide politieke dialoog die gericht is op het eindigen van het geweld en het vormen van een Government of National Accord wil ook de ontvoeringen op de agenda zetten. Deelnemers aan de dialoog moeten hun invloed op gewapende groeperingen gebruiken om ontvoerde burgers vrij te krijgen.

Onze eisen

  • Amnesty International roept de gewapende groeperingen op een einde te maken aan de ontvoeringen en folteringen.
  • De groeperingen moeten deze praktijken ook publiekelijk veroordelen.
  • Alle ontvoerde burgers moeten onmiddellijk vrijgelaten worden.
  • Gedetineerden moeten menswaardig behandeld worden.
  • Informatie over vermiste personen moet vrijgegeven worden.

Amnesty International vraagt de internationale gemeenschap het Internationaal Strafhof op te roepen om de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Libië te onderzoeken. Sinds 2011 heeft het Strafhof nog geen enkel onderzoek opgestart naar misdaden begaan door gewapende groeperingen in Libië.

Lees ook

Meer nieuws