Libië: Door gruwelijk misbruik riskeren migranten hun leven bij oversteek Middellandse Zee

Libië: Door gruwelijk misbruik riskeren migranten hun leven bij oversteek Middellandse Zee

Rapport

Vluchtelingen en migranten in Libië krijgen te maken met verkrachting, marteling en ontvoering voor losgeld door mensenhandelaren-en smokkelaars, maar ook met systematische uitbuiting door hun werkgevers, religieuze vervolging en andere vormen van misbruik door gewapende groeperingen en criminele bendes.

Dat stelt Amnesty International in een nieuw rapport ''Libya is full of cruelty' Stories of abduction, sexual violence and abuse from migrants and refugees".

Het rapport beschrijft de horror en het lot van vluchtelingen en migranten in Libië, van wie velen hun leven riskeren tijdens de verraderlijke oversteek naar Europa, in een wanhopige poging daar een veilig heenkomen te vinden.

Chaos in Libië

'De afgrijselijke omstandigheden voor migranten, die gepaard gaat met toenemende rechteloosheid en toenemend geweld, maakt duidelijk hoe gevaarlijk het leven in Libië vandaag de dag is. Door een gebrek aan legale manieren om de Europese Unie binnen te komen en zo veiligheid te bereiken, zijn zij gedwongen om hun levens in de handen van mensensmokkelaars te leggen, die hen uitbuiten, misbruiken en aanvallen', zegt Philip Luther van Amnesty International Nederland.

'De internationale gemeenschap staat er bij en kijkt er naar terwijl Libië in chaos wegzinkt sinds het einde van de militaire interventie door de NAVO in 2011. Milities en gewapende groeperingen krijgen nu de kans problemen te veroorzaken. De internationale gemeenschap draagt hiervoor de verantwoordelijkheid voor en moet bereid zijn de consequenties te aanvaarden. De consequentie is dat grotere aantallen vluchtelingen, onder wie Syriërs, en migranten Libië ontvluchtten. Zij zijn de meest kwetsbaren in Libië en wij moeten ons hun lot aantrekken', aldus Philip Luther.

Jarenlang is Libië zowel een bestemming als een doorgangsland geweest voor vluchtelingen en migranten die armoede, conflicten en vervolging ontvluchten vanuit Sub-Sahara Afrika en het Midden-Oosten. Velen kwamen naar Libië in de hoop vanuit dit land Europa te bereiken. Maar de toenemende wetteloosheid en dreiging door gewapende groeperingen heeft het risico voor hen vergroot, zodat zelfs migranten-gemeenschappen die al jaren in Libië leven en werken, per boot naar Europa vluchten. Misbruik in detentiecentra, waar duizenden migranten en vluchtelingen, onder wie kinderen, voor onbepaalde tijd gevangen onder zeer slechte omstandigheden gevangen zitten, zijn een andere reden waarom velen proberen te vertrekken.

Lees verder in het Engelstalig persbericht Libya: Horrific abuse driving migrants to risk lives in Mediterranean crossings

hier niet op duwen