Afbeelding
Laatste ontvoerde activisten vrijgelaten
Goed nieuws

Laatste ontvoerde activisten vrijgelaten

21 april 2009

Kisimusi Dhlamini, Andrison Manyere en Gandhi Mudzingwa, de laatste drie politieke gevangenen die door de staatspolitie in december 2008 in Zimbabwe ontvoerd werden, zijn op 17 april op borg vrijgelaten.

De drie behoorden tot een groep van meer dan 30 mensenrechten- en politieke activisten die slachtoffer van ontvoering, gevolgd door illegale opsluiting.

Ze werden langer dan 4 maanden vastgehouden. Zowel Kisimusi Dhalmini als Ghandi Mudzingwa waren het slachtoffer van foltering door de politie. Amnesty International, die de ontvoeringen veroordeelt, heeft de vrijlatingen positief onthaald.

"De vrijlating liet lang op zich wachten. Nu kunnen ze eindelijk beginnen met een moeilijk verwerkingsproces van de zware folteringtrauma’s die ze hebben opgelopen," zegt Simeon Mawanza, een expert over Zimbabwe van Amnesty International. "Hopelijk waren dit de laatste van dergelijke activiteiten uitgevoerd door de regering van Zimbabwe."

Op 9 april werd aan Kisimusi Dhlamini, Andrison Manyere en Gandhi Mudzingwa de vrijlating op borg toegestaan, maar de staat probeerde dit te voorkomen. Ze deden beroep op het Hooggerechtshof om het vonnis in te trekken. Omdat het beroep niet ingediend werd binnen de 7 dagen, zoals vooropgesteld door de wet, werden de gevangenen toch vrijgelaten. Ze blijven wel aangeklaagd voor terrorisme. De aanklacht is waarschijnlijk verzonnen.

Ook de andere ex-politieke- en gewetensgevangenen die het slachtoffer van ontvoering waren en illegale opsluiting, hebben dezelfde aanklacht boven het hoofd hangen.

Kisimusi Dhlamini en Gandhi Mudzingwa verbleven in de Avenues Clinic onder politiebewaking. Daar werden ze verzorgd nadat ze gefolterd werden door de Staatsveiligheid. Andrison Manyere werd vastgehoudenin de Chikurubi Maximum Security Prison.

Amnesty International deed een beroep op de regering een onderzoek te doen naar vermiste activisten, die naar verluidt ontvoerd werden door de staatspolitie tussen oktober en december van 2008

"Het is schandalig dat de nieuwe regering de verdwijning van meer dan 30 mensen nog niet volledig heeft onderzocht," zegt Simeon Mawanza. "Ook de beschuldigingen van foltering en mishandeling door de slachtoffers zijn niet nagegaan. De Staat lijkt zelfs de daders te beschermen."

“Het feit dat deze activisten nog steeds staan tegenover aanklachten roept twijfels op over de toewijding van de regering om de tendens van mensenrechtenschendingen, die door de vorige regering gebruikt werd tegen de oppositie, te stoppen.”

Simeon Mawanza voegde hieraan toe dat Amnesty International vooral teleurgesteld was in de “hands-off houding” van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap en Afrikaanse Unie. Ondanks het feit dat er duidelijk bewijs is dat ZANU PF het Globale Politieke Akkoord ondermijnt.

Lees ook

Meer nieuws