Afbeelding
Jemen: krantenredacteur vrij
Goed nieuws

Jemen: krantenredacteur vrij

01 april 2010

Hisham Bashraheel, redacteur van een krant in Jemen, is vrijgelaten op borgtocht, nadat hij bijna drie maanden werd vastgehouden zonder aanklacht.

Zijn twee volwassen zonen zijn nog steeds in voorarrest en werden nog niet beschuldigd van enig misdrijf. Ze worden enkel en alleen vastgehouden omwille van de verslaggeving van de krant over protesten in het zuiden van Jemen.

Hisham Bashraheel, de 66-jarige hoofdredacteur van het Jemenitisch dagblad al-Ayyam werd samen met zijn zoon aangehouden op 6 januari. Een andere zoon van hem, Muhammad, werd op 5 januari gearresteerd. Beiden werkten ook voor al-Ayyam. De drie werden vastgehouden in het Criminal Investigation Department in de zuidelijke stad Aden. Oorspronkelijk werden ze opgesloten in isoleercellen, maar kregen later toegang tot familie en advocaten. Hisham Bashraheels gezondheid zou tijdens zijn opsluiting verslechterd zijn.

Op 5 mei 2009 verboden de Jemenitische autoriteiten alle kranten die volgens hen de afscheidingsbeweging in het zuiden van Jemen steunden door verslag uit te brengen over de protesten in de regio. Ook het populaire dagblad al-Ayyam werd verboden. Toch bleef de krant in de loop van 2009 nieuws publiceren op haar website. Op 6 januari 2010 vatten verschillende veiligheidsagenten post buiten de kantoren van Al-Ayyam. Ze bestormden de kantoren en namen computers in beslag.

Achtergrondinformatie: Newspaper editor released in Yemen: Hisham Bashraheel

Lees ook

Meer nieuws