Afbeelding
Israël laat ook Mohammed Othman vrij
Goed nieuws

Israël laat ook Mohammed Othman vrij

18 januari 2010

Amnesty International verwelkomt de vrijlating van de Palestijnse mensenrechtenactivist Mohammed Othman. Amnesty is echter ook bezorgd dat de vrijlating van Othman plaatsvond onder voorwaarden die zijn mensenrechten beperken.

Othmans vrijheid is beperkt: hij mag voor een onbepaalde periode niet buiten de Westelijke Jordaanoever komen. Ook moet hij zich direct bij de politie melden wanneer die hem oproept voor verhoor.

"De voorwaarden die van toepassing zijn op de vrijlating van Mohammed Othman lijken bedoeld om hem te beletten door te gaan met de campagne tegen de bouw van het hek / muur op de Westelijke Jordaanoever", zegt Malcolm Swart, hoofd van Amnesty Internationals Midden-Oosten en Noord-Afrika programma. "Deze voorwaarden moeten onmiddellijk worden opgeheven."

Mohammed Othman werd op 22 september 2009 opgepakt toen hij terugkeerde van een bezoek aan Noorwegen. Daar had hij in het openbaar gesproken over de negatieve gevolgen die de bouw van het hek / muur door Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft.

Othman zat vast onder administratieve detentie en werd op 13 januari 2010 vrijgelaten na betaling van 10.000 Israëlische sjekel (ongeveer 1875 euro). Hij is de tweede Palestijnse activist die deze week vrijkwam. Eerder liet Israël Jamal Juma', coördinator van de 'Stop the wall'-campagne, vrij.

Een derde activist, Abdallah Abu Rahma, zit nog altijd vast. Amnesty International is bezorgd dat hij uitsluitend wordt vastgehouden op grond van rechtmatige uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting in verzet tegen het Israëlische hek / muur. In dat geval is Abdallah Abu Rahma een gewetensgevangene en moet hij direct en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Lees ook

Meer nieuws