Internationale vrouwendag: een vrouw is geen boksbal

Internationale vrouwendag: een vrouw is geen boksbal

Persbericht

In België krijgt één op vijf vrouwen te maken met huiselijk geweld. Meer dan 2000 vrouwen dienen ieder jaar officieel klacht in tegen aanranding. Tienduizenden vrouwen doen een beroep op politiebescherming.

Huiselijk geweld is een groot probleem in België. Ondanks de Nationale Actieplannen tegen huiselijk geweld, blijft het fenomeen een dagelijks feit voor veel Belgische vrouwen.

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag (8 maart) organiseert Amnesty International vrijdag 6 maart 2009 een sensibilisatiedag rond huiselijk geweld. In het Centraal Station van Brussel deelt de mensenrechtenorganisatie tijdens de ochtendspits van 7.00u tot 9.00u 'Dazibao’s' uit. Deze informatieve posters geven praktische tips over wat je kan doen als je in aanraking komt met huiselijk geweld.

Bovendien wordt in de centrale hal een boksbal geplaatst. Reizigers en passanten kunnen hierop hun vechtlust botvieren. Voorbijgangers worden er op deze ludieke manier aan herinnerd dat een vrouw geen boksbal is. Een vrouw slaan is geen spel, maar een strafbaar feit.

Om 10.30u is er een persmoment met korte toespraken door vertegenwoordigers van Amnesty in aanwezigheid van onder meer bokser en politicus Béa Diallo en basketballer Duke Tshomba. Ook zij zullen posters uitdelen en de mensen uitnodigen om zich te meten met de boksbal.

hier niet op duwen