Afbeelding
Internationale Dag van de Persvrijheid: Journalisten wereldwijd in gevaar
Persbericht

Internationale Dag van de Persvrijheid: Journalisten wereldwijd in gevaar

03 mei 2012

Dagelijks worden journalisten over de hele wereld slachtoffer van intimidatie, aanvallen, oneerlijke opsluiting en zelfs moord tijdens het uitvoeren van hun werk.

Amerika's

In Latijns-Amerika en de Caraïben zijn journalisten die machtsmisbruik, mensenrechtenschendingen en corruptie naar buiten brengen dikwijls het doelwit van bedreigingen en aanvallen.

In Mexico, Colombia, Cuba, Honduras en Venezuela zijn journalisten het doelwit van de overheid of bendes wanneer zij verslag doen van mensenrechtenschendingen, machtsmisbruik en corruptie.

Mexico is een van de gevaarlijkste plekken voor journalisten in Latijns-Amerika. Vooral in het noorden van het land is het erg gevaarlijk om als journalist te werken.

Afrika

Een aantal landen in Afrika behoren tot de gevaarlijkste voor journalisten. In landen zoals Ethiopië en Gambia worden kranten, websites en televisie nauwlettend in de gaten gehouden door de overheid. In Rwanda en Ethiopië zijn journalisten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen omdat ze zich kritisch uitlieten over overheidsbeleid, verslag deden van vreedzaam protest of gevallen van corruptie aan het licht brachten.

In Soedan wordt het werk van onafhankelijke journalisten op allerlei manieren bemoeilijkt. Zo wordt de wet misbruikt om journalisten op te pakken en worden zij die daar kritiek op hebben beboet.

In Gambia en Somalië is het voor journalisten zo gevaarlijk dat velen hun toevlucht hebben gezocht in andere landen. Zij vrezen voor hun leven. Sinds 2007 werden ten minste 27 journalisten in Somalië gedood; drie van hen bij gerichte aanvallen in de laatste zes maanden.

Azië

Pakistan is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten, met ten minste vijftien gedode journalisten in 2011.

In China en Sri Lanka zijn journalisten en bloggers altijd bang dat hun emails en telefoongesprekken afgeluisterdworden.

In de meeste landen wordt bij bedreiging of mishandeling meestal geen onderzoek gedaan naar de toedracht. Daders worden zelden berecht.

Europa

In Wit-Rusland en Azerbeidzjan was het geen goed jaar voor de vrijheid van meningsuiting. In Wit-Rusland zijn de beperkende maatregelen voor journalisten die na de presidentsverkiezingen van 2011 genomen werden nog steeds van kracht. Meerdere prominente activisten en leiders van ngo's werden gevangen gezet.

In Azerbeidzjan werd een door de Arabische Lente geïnspireerde opstand direct beantwoord met een demonstratieverbod en lange gevangenisstraffen voor de organisatoren. Journalisten en activisten kregen gedurende 2011 te maken met intimidatie en gevangenisstraffen op basis van verzonnen aanklachten.

In Rusland vond het grootste protest sinds 1991 plaats na beschuldigingen van grootschalige verkiezingsfraude. Hoewel deze protesten werden toegestaan en vreedzaam verliepen, werden kleinere demonstraties routinematig opgebroken en deelnemers opgepakt.

Midden-Oosten

Na de opstanden van 2011 is er in onder andere Libië en Tunesie meer vrijheid van meningsuiting. Maar in veel andere landen in het Midden-Oosten is er nog altijd sprake van een beperkte mate van persvrijheid.

In Iran zijn nog steeds verregaande beperkingen op het gebruik van internet en voert de nieuw in het leven geroepen cyberpolitie controles uit door het hele land. In Saudi-Arabië werden nieuwe boetes geïntroduceerd voor het publiceren van materiaal dat beledigend is of in strijd met de sharia-wetgeving.

Aanvallen op journalisten en bloggers kwamen in deze regio veel voor in 2011. Vooral gedurende het conflict in Syrië en tijdens de opstanden in Libië, Tunesië, Egypte, Jemen en Bahrein zijn veel journalisten gedood, mishandeld, geïntimideerd en bedreigd.

Lees het volledige Engelstalige persbericht World Press Freedom Day: Attacks against journalists around the world

Lees ook

Meer nieuws