Honduras: Activisten in levensgevaar omdat opdrachtgevers van moord op Berta Cáceres nog niet gekend zijn

Honduras: Activisten in levensgevaar omdat opdrachtgevers van moord op Berta Cáceres nog niet gekend zijn

Persbericht

De Hondurese autoriteiten zijn er nog altijd niet in geslaagd de opdrachtgevers van de brutale moord op milieu- en mensenrechtenactiviste Berta Cáceres te identificeren en voor het gerecht te brengen.

Dat brengt de levens van honderden mensenrechtenverdedigers ernstig in gevaar, zegt Amnesty International. Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de activiste werd vermoord.

“Twee jaar na de tragische dood van Berta Cáceres is de zaak nog altijd niet opgehelderd en zijn de verantwoordelijken voor de moord nog altijd niet opgespoord en voor het gerecht gebracht. De huiveringwekkende boodschap daarachter is dat verdedigers van mensenrechten straffeloos kunnen worden gedood als ze de machthebbers in Honduras in vraag stellen”, zegt Erika Guevara Roses van Amnesty International.

“Ware gerechtigheid voor Berta betekent dat ook zij die de opdracht tot de moord gaven, worden aangepakt. Dat is in dit schandalig slecht gevoerde onderzoek niet gebeurd. Door deze nalatigheid verwaarlozen de Hondurese autoriteiten ook hun plicht om mensenrechtenverdedigers tegen nieuwe aanvallen te beschermen.”
 

Berta Cáceres, een moedige activiste die opkwam voor het milieu en voor de rechten van de inheemse bevolking, werd op 2 maart 2016 door gewapende aanvallers doodgeschoten in haar huis in Intibucá, Honduras.

Samen met andere leden van de Burgerraad voor Inheemse en Bevolkingsorganisaties van Honduras, COPINH, had ze campagne gevoerd tegen de bouw van de hydro-elektrische dam van Agua Zarca en de impact daarvan op het grondgebied van het inheemse Lenca-volk.

Amnesty International heeft een systeem blootgelegd van bedreigingen en toenemende stigmatisering, gericht tegen hen die zoeken naar waarheid, gerechtigheid en compensatie voor de moord. Ook wie nog durft melding te maken van acties van machtige bedrijven tegen lokale, inheemse bevolkingsgroepen of gemeenschappen van kleine boeren, is er het mikpunt van.

Vorig jaar noemde de ngo Global Witness Honduras het dodelijkste land ter wereld voor milieurechtenverdedigers. De organisatie vermeldde meer dan 120 activisten die sinds 2010 in Honduras zijn vermoord.

Amnesty International roept de Hondurese autoriteiten op te onderzoeken wie de opdracht gaf tot de moord op Berta Cáceres en ernstig rekening te houden met bewijsmateriaal en onderzoekssporen die Berta’s familie en advocaten naar voren schuiven. De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de autoriteiten ook op aan onmiddellijk een grondig en effectief onderzoek te starten naar de bedreigingen en aanvallen die COPINH en andere verdedigers van land- en milieurechten hebben gemeld, en effectieve beschermende maatregelen te treffen die aan hun noden en wensen voldoen.

Familie stuurt aan op breder onderzoek

Een recent rapport van een onafhankelijk, internationaal advocatenteam, ingehuurd door de familie Cáceres, bracht ernstige gebreken in het officiële onderzoek aan het licht. Het rapport bevat ook bewijsmateriaal dat de betrokkenheid van hoge zakenmensen en overheidsfunctionarissen bij de moord kan aantonen.

Het Openbaar Ministerie van Honduras heeft acht mensen gearresteerd in verband met de moord op Berta. Sommigen van hen worden gelinkt aan Desarrollos Energéticos S.A. (DESA), het bedrijf dat de Agua Zarca-dam bouwt; anderen hebben banden met het leger. Maar COPINH is bezorgd omdat geen enkele hooggeplaatste functionaris in de regering of in het bedrijf aan de tand werd gevoeld als mogelijke opdrachtgever voor de moord.

Voor het proces, waarvan de start gepland is begin juni, hebben de advocaten van Berta’s familie en COPINH een oproep gericht tot het Openbaar Ministerie en de gerechtelijke autoriteiten om te verzekeren dat zij die verantwoordelijk zijn voor de opdracht tot de moord op Berta ook worden opgespoord en voor het gerecht worden gebracht.

Meer info

Berta Cáceres and the open wounds of Honduras: (News, 3 March 2017)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/03/berta-caceres-and-the-open-wounds-of-honduras/

Honduras: Justice gap over Berta Cáceres’ murder sends warning to activists (News, 27 February 2017)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/02/honduras-justice-gap-over-berta-caceres-murder-sends-warning-to-activists/

Activists’ murders turn Honduras into ‘no-go zone’ for environmental campaigners (News, 19 October 2016)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/10/activists-murders-turn-honduras-into-no-go-zone-for-environmental-campaigners/

Sole witness to Berta Cáceres murder: “It was clear she was going to get killed” (Feature, 6 May 2016)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/05/sole-witness-to-berta-caceres-murder-it-was-clear-she-was-going-to-get-killed/
 

VRAAG BESCHERMING VOOR DOCHTER VAN BERTA CÁCERES EN COPINH