Griekenland: asielzoekers illegaal vastgehouden in een kamp gefinancierd door de EU
In een nieuw, door de EU gefinancierd vluchtelingenkamp op het eiland Samos houden de Griekse autoriteiten asielzoekers illegaal vast. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd besluit van de Griekse minister voor Migratie en Asiel dat Amnesty International ontving.
Volgens het besluit mogen sinds 17 november mensen zonder een geldig identiteitsbewijs (asielkaart) van de Griekse regering het kamp niet verlaten, en dit voor onbepaalde tijd. Dit treft mensen van wie de asielkaart is ingetrokken omdat ze zijn uitgeprocedeerd en nieuwkomers die nog geen kaart hebben ontvangen. Volgens niet-officiële schattingen mochten zo’n honderd van de 450 inwoners van het kamp het gevangenisachtige terrein langer dan twee weken niet verlaten. Dat is een schending van hun recht op vrijheid.
Grove mensenrechtenschendingen
“Dit kamp lijkt meer op een gevangenis dan op een plek om mensen die veiligheid zoeken te huisvesten,” zegt Amnesty’s migratieonderzoeker Adriana Tidona. “Hier wordt op grove wijze EU-geld misbruikt en worden de rechten van de bewoners grof geschonden.”
In het nieuwe asielzoekerscentrum kunnen drieduizend mensen worden gehuisvest. Het wordt zwaar beveiligd en geobserveerd. Er zijn metalen hekken met twee lagen prikkeldraad en er zijn overal beveiligingscamera’s. 24 uur per dag patrouilleren er politieagenten en particuliere beveiligers.
Bewoners mogen het kamp alleen tussen 8 uur ‘s morgens en 8 uur ‘s avonds verlaten. Ze worden daarbij gecontroleerd. Mensen die getroffen worden door het besluit van 17 november mogen het kamp helemaal niet verlaten.
De Afghaanse man A. verblijft met zijn vrouw en kinderen in het kamp. Hij is sinds januari 2020 in Griekenland. Zijn asielverzoek werd verschillende keren afgewezen en zijn asielkaart werd ingetrokken. Vanuit de container waar hij met zijn familie woont, vertelde hij Amnesty: “Ze behandelen ons als gevangenen… Je wordt hier echt gek. Je kunt niet terug. Je kunt nergens heen… Ik kan niet echt slapen… De hele tijd leven we zonder doel, met veel spanningen.” De laatste vijf dagen mochten alleen zijn kinderen het kamp verlaten om naar school te gaan.
Zorgen over nieuwe centra op Griekse eilanden
Het nieuwe kamp op Samos werd gebouwd dankzij een subsidie van 276 miljoen euro van de Europese Commissie. Die subsidie is bedoeld om op de Egeïsche eilanden de open kampen van de Griekse regering te vervangen door nieuwe faciliteiten voor asielzoekers. Op 27 november openden de Griekse autoriteiten nieuwe centra op Leros en Kos. Er komen ook nieuwe centra op Lesbos en Chios.
Amnesty International uitte al verschillende keren bezorgdheid over het feit dat Griekenland open kampen vervangt door gecontroleerde gesloten centra. Volgens Amnesty is dit in strijd met mensenrechtenstandaarden over vrijheidsbeperking. Volgens internationale en EU-wetgeving mogen asielzoekers alleen maar worden opgesloten als het een laatste middel is en het zo kort mogelijk is. Bovendien moeten de omstandigheden van elk individu zorgvuldig zijn onderzocht en moet het gebeuren na een door de wet omschreven procedure waartegen zij beroep kunnen aantekenen.
De bewoners van het kamp op Samos worden automatisch en massaal van hun vrijheid beroofd. Dat gebeurt op onrechtmatige juridische gronden terwijl zij daar geen beroep tegen kunnen aantekenen. Bovendien is vooraf niet duidelijk hoe lang ze worden opgesloten.
Amnesty’s oproep
Amnesty roept Griekenland op het besluit onmiddellijk in te trekken en de beperkingen voor de inwoners van het kamp op Samos op te heffen. We roepen de Europese Commissie op ervoor te zorgen dat binnen door de EU gefinancierde faciliteiten fundamentele rechten worden gerespecteerd.