Afbeelding
Goed nieuws uit Ghana: doodstraf wordt uit twee wetten geschrapt
Goed nieuws

Goed nieuws uit Ghana: doodstraf wordt uit twee wetten geschrapt

28 juli 2023

Het parlement van Ghana heeft gestemd voor het schrappen van de doodstraf uit twee wetten: de Criminal and Other Offences Act uit 1960 en de Armed Forces Act uit 1962.

Belangrijke stap

Samira Daoud, directeur West- en Centraal-Afrika van Amnesty International zegt hierover: ‘De parlementaire stemming van vandaag is een belangrijke stap van Ghana in de richting van afschaffing van de doodstraf. Het is ook een overwinning voor iedereen die onvermoeibaar campagne heeft gevoerd om deze wrede straf tot het verleden te laten behoren en de bescherming van het recht op leven te versterken. Hoewel het een mijlpaal is, zou de volledige afschaffing van deze draconische straf niet compleet zijn zonder herziening van de grondwet, die nog steeds bepaalt dat op hoogverraad de doodstraf staat.’

Doodstraf uit de grondwet

‘Nu de wetswijzigingen door het parlement zijn aangenomen, moet president Nana Akufo-Addo deze zonder uitstel ondertekenen, alle doodvonnissen omzetten in gevangenisstraffen en een officieel moratorium (het stoppen van het uitvoeren van de doodstraf) op executies instellen’, vervolgt Daoud. Amnesty International roept de Ghanese autoriteiten ook op om stappen te ondernemen om de doodstraf uit de grondwet te schrappen.

Altijd tegen de doodstraf

Amnesty International is zonder uitzondering in alle gevallen tegen de doodstraf, omdat het een schending is van het recht op leven zoals dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De doodstraf is de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende straf waarvoor geen plaats is in onze wereld.

Achtergrond

Sinds 1977 voert Amnesty International campagne voor wereldwijde afschaffing van de doodstraf. In november 2022 gaf de president van Ghana in een verklaring aan een delegatie van Amnesty International Ghana aan dat de doodstraf uit de wetboeken moet worden geschrapt.

Uit het laatste rapport van Amnesty International over de wereldwijde toepassing van de doodstraf in 2022 blijkt dat er in Ghana zeven nieuwe doodvonnissen zijn uitgesproken, wat het totaal aantal mensen dat in het land de doodstraf moet ondergaan aan het eind van het jaar op 172 brengt. Sinds 1992 zijn er echter geen executies meer uitgevoerd. Op dit moment hebben 23 van de 55 Afrikaanse landen de doodstraf voor alle misdrijven afgeschaft.

Lees meer over de doodstraf en Amnesty’s standpunt.

Lees ook

Meer nieuws