Afbeelding
Frankrijk: scherp regels aan voor vuurwapengebruik door politie
Actueel

Frankrijk: scherp regels aan voor vuurwapengebruik door politie

14 juli 2023

Amnesty International roept de Franse regering op om de regels voor het gebruik van vuurwapens door politieagenten flink aan te scherpen. Op 27 juni 2023 werd Nahel M. na het negeren van meerdere stoptekens door een politieagent doodgeschoten in de Parijse buitenwijk Nanterre. De 17-jarige jongen is één van de vele slachtoffers van buitensporig politiegeweld.

Klimaat van straffeloosheid en angst

‘Het fatale schieten op Nahel door een politieagent is de laatste gebeurtenis in een lange reeks van ongewettigd dodelijk geweld bij verkeersaanhoudingen door de politie in Frankrijk. Het benadrukt dat er dringend nood is aan een grootschalige hervorming van de regels rond het gebruik van vuurwapens door de politie in Frankrijk. Die regels zijn momenteel gevaarlijk onnauwkeurig en soepel’, zegt Nils Muižnieks, Amnesty’s regionale directeur voor Europa.

Volgens Muižnieks voldoen de huidige Franse regels niet aan de internationale wetgeving en normen. ‘De Franse politie faalt al jaren om een einde te maken aan het gebruik van etnisch profileren en systematisch racisme. Ook worden agenten die zich schuldig maken aan onnodig of buitensporig geweld zelden ter verantwoording geroepen. Hierdoor is een klimaat van straffeloosheid en angst gecreëerd.’

Ongeoorloofd vuurwapengebruik

Sinds 2017 is het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten, nadat hun stopteken werd geweigerd, vervijfvoudigd. Maar het feit alleen dat iemand zich verzet tegen diens arrestatie of probeert te ontsnappen, zonder dat er gevaar is voor iemands leven, is onvoldoende reden om vuurwapens te gebruiken.

Volgens de Franse regelgeving mogen ordehandhavers geen vuurwapens gebruiken, als ze hun doel ook kunnen bereiken met minder schadelijke wapens. Het gebruik van vuurwapens mag bovendien niet meer schade veroorzaken dan datgene wat ze proberen te voorkomen. Deze regels gaan volgens de internationale mensenrechtenwetgeving en -normen echter niet ver genoeg.

Wil Frankrijk daar wel aan voldoen, dan moet het de regel toevoegen dat het gebruik van vuurwapens alleen is toegestaan wanneer er sprake is van een onmiddellijke bedreiging van het leven of ernstig letsel.

Gerechtigheid voor slachtoffers

‘De autoriteiten moeten niet alleen gerechtigheid brengen voor Nahel en het vuurwapenbeleid van de politie herzien, maar ook betekenisvolle actie ondernemen om het systemische racisme in het Franse politieapparaat aan te pakken. Te veel mensen – met name zwarte en Arabische mannen – zijn in vergelijkbare omstandigheden als die van Nahel doodgeschoten door de Franse politie. Mensen zijn terecht boos’, aldus Nils Muižnieks.

Lees hier de volledige verklaring van Amnesty International.

Lees ook

Meer nieuws