Afbeelding
China moet geen vreedzame demonstranten oppakken
Actueel

China moet geen vreedzame demonstranten oppakken

28 november 2022

De afgelopen dagen braken protesten uit in heel China. Dit is de afgelopen jaren zelden voorgekomen. Amnesty International reageert op de demonstraties.

‘De tragische brand in Urumqi heeft geleid tot veel moedige acties in heel China’, zegt Hana Young van Amnesty International. ‘Vreedzame demonstranten houden witte velletjes papier op, roepen leuzen, en zetten zich op andere creatieve manieren in. Het is in China vrijwel onmogelijk voor mensen om vreedzaam te demonstreren zonder dat je wordt lastiggevallen en wordt vervolgd. De autoriteiten tolereren geen oppositie, vooral de afgelopen tien jaar niet onder president Xi. Maar dit heeft de demonstraties niet tegengehouden.’

‘In plaats van het straffen van de mensen, zou de regering moeten luisteren naar hun oproep. Autoriteiten moeten mensen vrijelijk hun gedachten laten uiten en vreedzaam laten demonstreren zonder de angst voor wraakacties.’

Ingrijpen politie waarschijnlijk

De situatie in China is helaas vrij voorspelbaar: er is veel censuur en surveillance en de komende uren en dagen zal de politie waarschijnlijk met geweld en massa-arrestaties van demonstranten ingrijpen. En vreedzame demonstranten zullen waarschijnlijk lange gevangenisstraffen tegemoet gaan.

De Chinese bevolking is extreem geduldig geweest over de corona lockdownmaatregelen, maar de autoriteiten moeten dit noodbeleid niet misbruiken. Deze zeldzame demonstraties laten zien dat de mensen weinig tolerantie meer hebben voor de buitensporige covid-beperkingen.

‘De Chinese overheid moet haar covid-beleid onmiddellijk herzien en ervoor zorgen dat de maatregelen proportioneel en tijdelijk zijn. Alle quarantainemaatregelen die een bedreiging zijn voor de persoonlijke veiligheid en de bewegingsvrijheid onnodig beperken, moeten worden opgeheven.’

Daarnaast moet de overheid ook een direct en diepgaand onderzoek starten naar de brand in Urumqi, om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt. De autoriteiten moeten zorgen voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families.

Achtergrond

Op 24 november 2022 brak er brand uit in een appartementengebouw in Urumqi waarbij ten minste tien mensen omkwamen volgens berichten van de overheid. Veel mensen legden de schuld voor de dodelijke slachtoffers bij de geldende coronamaatregelen, maar de autoriteiten spraken dit tegen. Ondanks alles braken ook in Urumqi protesten uit. Urumqi is de hoofdstad van de westelijke regio Xinjiang. De ochtend erna verklaarden de autoriteiten dat de corona-uitbraak onder controle was en dat de lockdownmaatregelen werden verlicht. Dit was na een periode van meer dan 100 dagen van stricte inperkingen van de bewegingsvrijheid van de inwoners van de stad.

Sinds 25 november laten video’s op social media zien hoe overal in China protesten uitbreken op universiteiten en in steden, onder andere in Beijing, Guangdong, Shanghai en Wuhan. Vreedzame demonstranten herdachten de slachtoffers van de brand in Urumqi en riepen op tot intrekken van de lockdownmaatregelen. Velen vroegen ook om een einde aan de censuur en sommigen riepen president Xi op om af te treden.

Amnesty International is niet in staat om alle video’s die online rondgaan te verifiëren.

Ten minste een vrouw werd gearresteerd in Urumqi voor ‘het verspreiden van geruchten’ volgens officiële berichten. En in de avond van 26 november werden tientallen mensen opgepakt op de Urumqi Road in Shanghai. De protesten in China gaan door.

Lees ook

Meer nieuws