Focus op vrouwen september 2010

Focus op vrouwen september 2010

Uit de beweging

De editie van september 2010 van Focus op Vrouwen, de driemaandelijkse nieuwsbrief van het Amnesty International Vrouwenrechtenteam.

Deze Focus op Vrouwen is een editie geworden vol goed nieuws uit binnen- én buitenland! Sinds 1 juli is België voorzitter van de EU. Hiermee komt het Nationaal Actieplan over VN-resolutie 1325 aangaande Vrouwen, Vrede en Veiligheid, die haar 10e verjaardag viert, opnieuw op de voorgrond. We zetten de aanbevelingen op een rij die Amnesty International België meegeeft om het werk over ‘geweld tegen vrouwen’ verder te garanderen.

De dag nadien, op 2 juli 2010, stemde de Algemene Raad van de VN unaniem voor de oprichting van een nieuw vrouwenagentschap dat tegemoet moet komen aan de noden van vrouwen wereldwijd. Het VN-agentschap voor Gendergelijkheid en Empowerment van Vrouwen, ook wel gekend als UN Women, is daarmee eindelijk een feit! Hiermee eindigt het heuglijke nieuws niet. De Belgische regering heeft gynaecologe en senator Prof. Dr. Marleen Temmerman voorgedragen om directeur te worden van deze nieuwe VN-entiteit. Focus op Vrouwen laat haar vertellen hoe ze tegen haar carrière en haar kandidatuur voor deze internationale topfunctie aankijkt.

We besteden ook aandacht aan het boerkaverbod dat Amnesty Vlaanderen de voorbije maanden bezighield. Toen het wetsontwerp ter stemming voorlag in de Kamer, nam Amnesty International standpunt in tégen dit wetsontwerp; wat een aantal vragen opriep. Waarom Amnesty International het zo belangrijk vond hierover een standpunt in te nemen lees je in het dossier binnenin.

De schrijfactie staat ditmaal in het teken van moedersterfte in Burkina Faso en de filmbespreking ‘Anonyma’ neemt je mee richting Berlijn, 1945.

Focus op Vrouwen ontvangen?

Schrijf je in op de digitale versie van Focus op Vrouwen via de rechterkolom op deze pagina.

Focus op Vrouwen op papier ontvangen? Stuur een e-mail met je naam en adresgegevens naar KrisL@aivl.be en vermeld 'Inschrijving Focus op Vrouwen'.

Meer informatie: 
Auteur: 
Themateam vrouwenrechten