Afbeelding
Filippijnse rechtbank verwerpt verbod holebi-partij
Goed nieuws

Filippijnse rechtbank verwerpt verbod holebi-partij

23 april 2010

Amnesty International is bijzonder verheugd met de beslissing van het Filippijnse Opperste Gerechtshof om het verbod op een politieke partij voor holebi’s en transgenders te verwerpen. Hierdoor kan de partij voor het eerst deelnemen aan de nationale verkiezingen die volgende maand plaatsvinden.

De Commissie voor Verkiezingen in de Filippijnen weigerde in november vorig jaar om de Ang Ladlad partij te erkennen als een officiële politieke partij. Zij vond dat de partij "immoreel gedrag" tolereerde en daarmee zowel Filippijnse christenen als moslims voor het hoofd stootte.

Ang Ladlad ging in januari in beroep tegen de beslissing van Commissie. Op 8 april besliste het Opperste Gerechtshof unaniem om de uitspraak van de Commissie te verwerpen. Het Hof constateerde dat Ang Ladad voldoet aan alle wettelijke eisen om erkend te worden als politieke partij en dat er geen Filippijnse wet bestaat tegen homoseksualiteit.

"Dit is een veelzeggende ontwikkeling en zendt een positieve boodschap uit omtrent de mogelijkheden van holebi’s en transgenders om zich politiek te engageren en deel te nemen aan sociale activiteiten zonder gediscrimineerd te worden. Deze beslissing is een mijlpaal en een progressieve stap in de richting van volledige bescherming van, en respect voor holebi’s en transgenders in de Filippijnen.”, zegt Hazel Galang van Amnesty International.

Achtergrondinformatie

De verkiezingen staan gepland voor 10 mei.

Ang Ladlad is een van de meer dan honderd partijen die hopen op minimaal 50 van de 286 zetels in het Huis van Afgevaardigden te bemachtigen.Andere partijen die de laatste jaren opkwamen bij de verkiezingen, verdedigen o.a. de rechten van vrouwen, boeren, armen en moslimminderheden in de Filippijnen.

Lees ook

Meer nieuws