Afbeelding
EU-Turkijedeal: Griekse beslissing onderstreept fundamentele gebreken
Goed nieuws

EU-Turkijedeal: Griekse beslissing onderstreept fundamentele gebreken

23 mei 2016

Een Syriër die was aangekomen op het Griekse eiland Lesbos, heeft een beroep gewonnen tegen de beslissing die hem dwong om terug te keren naar Turkije. Deze uitspraak onderlijnt de fundamentele gebreken in de migratiedeal die Turkije en de EU in maart sloten, zegt Amnesty International.

Het is de eerste keer dat Amnesty International dit soort uitspraak ziet sinds de deal. Een beroepscomité in Athene gaat in tegen een initiële beslissing die Turkije beschouwt als een veilig land, omdat Turkije geen volledige bescherming geeft aan vluchtelingen onder het VN-Vluchtelingenverdrag. Het comité besliste ook dat Turkije het non-refoulementprincipe niet kan garanderen. Dit principe verbiedt dat iemand naar een land wordt teruggestuurd waar hij of zij ernstige mensenrechtenschendingen riskeert.

“Deze beslissing gaat naar de kern van de redenen waarom de EU-Turkije al vanaf het begin zo gebrekkig is,” zegt Eva Berghmans van Amnesty International.

“Turkije is niet veilig voor vluchtelingen, het geeft hen geen volledige bescherming. Beloftes op papier zijn gewoon niet goed genoeg. We hebben de realiteit op het terrein gezien: niemand mag teruggestuurd worden naar Turkije tot het alle schendingen tegen vluchtelingen stopt en hen volledige bescherming geeft. Europa moet wel focussen op het deel van de deal dat focust op hervestiging van vluchtelingen vanuit Turkije. Het moet ook dringend de omstandigheden van vluchtelingen in Griekenland verbeteren.”

De Syriër vroeg asiel aan nadat de EU-Turkijedeal van kracht werd. Griekenland kan nog in beroep gaan tegen deze uitspraak, maar intussen is de Syriër niet meer in onmiddellijk gevaar om te worden teruggestuurd naar Turkije. Een Griekse ambtenaar bevestigde aan Amnesty International dat er nog zo’n 100 dossiers hangende zijn voor het beroepscomité.

Amnesty International documenteerde eerder hoe Turkse autoriteiten het internationaal recht schonden, bijvoorbeeld door groepen Afghanen en Syriërs terug te sturen sinds de EU-Turkijedeal werd gesloten. Amnesty International en Human Rights Watch hebben verslagen gepubliceerd over Syrische asielzoekers die geslagen en beschoten werden door de Turkse veiligheidsdiensten.

Amnesty International heeft ook ellendige levensomstandigheden gedocumenteerd op de Griekse eilanden, waar meer dan 8500 mensen momenteel vast zitten en wachten om asiel aan te vragen.

Lees ook

Meer nieuws