Afbeelding
Egypte: Politieke leiders falen in mensenrechten
Persbericht

Egypte: Politieke leiders falen in mensenrechten

11 februari 2011

Amnesty International beschuldigt de Egyptische politieke leiders van onverantwoord handelen. Tijdens de belangrijke toespraken van president Moebarak en vice-president Suleiman donderdagavond werd er immers niet gesproken over hervormingen inzake mensenrechten.

"De president en vice-president zijn de eisen van de demonstranten niet tegemoet gekomen. Het is onverantwoord dat in beide toespraken geen enkele toezegging zat inzake onmiddellijke hervormingen op gebied van mensenrechten", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

"Eén van de maatregelen qua mensenrechten die de president aankondigde, was de annulatie van grondwetsartikel 179. Hier hebben we reeds lang op aangedrongen omdat dit artikel vrijgeleide geeft aan schendingen inzake arrestaties, opsluitingen en processen. Moebarak geeft echter geen timing wanneer we die annulatie mogen verwachten."

"De taal die gebruikt wordt door vice-president Suleiman om te proberen demonstranten te ontmoedigen is eveneens onaanvaardbaar. Het is ironisch dat een regering die heeft geschoten op vreedzame demonstranten en hen liet aanvallen door criminelen, probeert de demonstranten te overtuigen om naar huis te gaan door te waarschuwen voor "chaos" en "vernietiging"."

"Zij die aan de macht zijn, moeten het activisme in de straten van Caïro en andere steden niet zien als een bedreiging, maar als een kans om de systematische schendingen van het verleden te klasseren in de geschiedenisboeken. Mensenrechtenhervormingen moet nu beginnen."

Lees ook

Meer nieuws