Afbeelding
Dank u vanwege twee LUCHA activisten in Democratische Republiek Congo (DRC)
Goed nieuws

Dank u vanwege twee LUCHA activisten in Democratische Republiek Congo (DRC)

12 mei 2016

Twee activisten van Lutte pour le Changement (LUCHA), Juvin Kombi Narcisse en Pascal Byumanine, werden op 10 maart veroordeeld.

Ze kregen een gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 100.000 Congolese frank (ongeveer 100 US$) omdat zij een 'illegale' demonstratie hadden georganiseerd. Dezelfde dag werden zij vrijgelaten.

Juvin en Pascal zaten toen al meer dan drie maanden in de gevangenis. Innocent Fumbu Byunvohore, Sayi Heshima Wetemwami, Gervais Semunda Rwamakuba, Nelson Katembo Kalindalo, Jonathan Kambale Muhasa, Osée Kakule Kilala en Djodjo Semivumbi, die samen met hen op 28 november 2015 waren gearresteerd, werden vrijgesproken.

De Congolese autoriteiten vuurden traangasgranaten af en schoten met scherp op burgers tijdens een vreedzame demonstratie op 28 november 2015 die door de jeugdbeweging LUCHA was georganiseerd in Goma ter herdenking van de slachtoffers van de aanhoudende moorden in de Beni-regio. De politie gebruikte geweld hoewel LUCHA, zoals vereist door de wet, van tevoren de autoriteiten van het protest had geïnformeerd. Twaalf mensen, van wie er drie minderjarig zouden zijn, werden door de politie gearresteerd.

Op 2 december 2015 beschuldigde de officier van justitie de negen mannen van 'criminele samenzwering, rebellie en het aanzetten tot opstand'. Zij werden overgebracht naar de centrale gevangenis van Munzenze waar ze tot hun vrijlating werden vastgehouden.

Juvin Kombi zond een foto van hemzelf en Pascal Byumanine en sprak zijn dank uit aan het Amnesty-team voor DRC: “Dank u voor alles wat Amnesty voor ons doet. Het betekent veel voor ons. ”

Buiten een paar kleine problemen met hun gezondheid ten gevolge van hun opsluiting gedurende drie maanden, stellen de activisten het goed.

Lees ook

Meer nieuws