Afbeelding
Amnesty verwelkomt vrijlating Palestijnse activist
Goed nieuws

Amnesty verwelkomt vrijlating Palestijnse activist

14 januari 2010

Amnesty verwelkomt de vrijlating van de Palestijnse mensenrechtenactivist Jamal Juma'. Hij zat sinds eind vorig jaar vast.

Juma' werd in december 2009 vastgezet met mede-activisten Abadallah Abu Rahma en Mohammed Othman na een reeks protesten tegen de bouw van een hek / muur op de Westelijke Jordaanoever.

Amnesty vroeg om de vrijlating van de drie mannen als zij geen eerlijk proces zouden krijgen. Jamal Juma' werd gisteravond vrijgelaten. Abdallah Abu Rahma en Mohammed Othman zitten nog in detentie.

"Zonder internationale druk zou ik vandaag niet vrij zijn", liet Jamal Juma' vandaag aan Anmesty International weten. "Aan de manier waarop de bewakers met je omgaan, weet je dat er druk is gezet vanuit het buitenland. Gisteren ben ik zonder aanklacht vrijgelaten en ik dank iedereen voor zijn inspanningen en steun."

"Maar vele anderen zitten nog altijd vast en iedere dag worden er meer activisten opgepakt. De autoriteiten moeten met deze intimidaties stoppen", zegt Juma'.

Jamal Juma’, Abdallah Abu Rahma and Mohammed Othman voerden jarenlang vreedzaam campagne tegen de bouw van de muur, onder meer door mensen bewust te maken van de negatieve impact die het heeft op de Palestijnen.

Amnesty International maakt zich zorgen dat Abdallah Rahma en Mohammed Othman vast worden gehouden omdat ze op legitieme wijze hun weerstand tegen de muur kenbaar maakten.

Als dit het geval is, zijn zij gewetensgevangenen en zouden ze direct en onvoorwaardelijk vrij moeten komen. Anders moeten zij berecht worden voor herkenbare misdrijven in volledige overeenstemming met de internationale normen voor een eerlijk proces.

Lees ook

Meer nieuws