Afbeelding
Advocaat en vrouw voorlopig vrij
Goed nieuws

Advocaat en vrouw voorlopig vrij

02 april 2009

Mensenrechtenadvocaat Wei Liangyue en zijn vrouw Du Yongjing werden na dertig dagen detentie vrijgelaten, volgens een collega van Liangyue vanwege gebrek aan bewijs.

Op 28 februari wilde Liangyue zijn vrouw Du Yongjing ophalen na een bijeenkomst bij vrienden. De politie beschuldigde hem vervolgens van het bijwonen van een Falun Gong bijeenkomst - een in China verboden beweging - en nam hen mee naar een detentiecentrum. Beide werden intensief verhoord.

Liangyue en Yongjing kwamen op borg vrij in afwachting van verder onderzoek. Wei Liangyue blijft verdacht van het organiseren van een bijeenkomst om de sociale orde te verstoren en Du Yongjing van activiteiten die de wet zouden ondermijnen.

Voordat Liangyue werd opgepakt was hij meerdere malen aangesproken door de lokale overheden met de waarschuwing te stoppen met de verdediging van Falun Gong aanhangers.

Volgens Wei Liangyue heeft de internationale aandacht en druk bijgedragen aan de voorlopige vrijlating van hem en zijn vrouw. Hij bedankt iedereen die voor hen in actie kwam, waaronder de deelnemers van Amnesty’s spoedactienetwerk.

Lees ook

Meer nieuws