18 Turkse advocaten veroordeeld na oneerlijk proces

18 Turkse advocaten veroordeeld na oneerlijk proces

Actueel

In Turkije werden op 20 maart 18 advocaten veroordeeld omdat ze zogenaamd “lid zouden zijn van een terroristische organisatie”. Een nieuw dieptepunt in het Turkse rechtssysteem. 

Milena Buyum, Amnesty Senior Campaigner voor Turkije, woonde de hoorzitting bij. Ze zei achteraf: “De uitspraken van vandaag drijven de spot met justitie en tonen nog maar eens aan dat rechtbanken zwichten onder politieke druk en bijgevolg niet langer een eerlijk proces kunnen garanderen.”
 
De uitgedeelde celstraffen variëren van 3 jaar, 1 maand en 15 dagen tot 18 jaar en 9 maanden. Het gaat om Barkin Timitk, Ebru Timtik, Özgür Yilmaz, Behiç Aşçı, Şükriye Erden, Selcuk Kozagacli, Engin Gökoglu, Aytac Ünsal, Süleyman Gökten, Naciye Demir, Aycan Cicek en Ezgi Cakir Gökten, Ayşegül Çağatay, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen,Yağmur Ereren Evin, Ahmet Mandac en Zehra Özdemir. 

Anonieme getuigen & politierapporten

De advocaten werden veroordeeld op basis van anonieme getuigenissen en de aangeleverde politierapporten. Het werd de verdediging niet toegestaan de anonimiteit van de getuigen in vraag te stellen. De vraag van de verdediging om de data uit de politierapporten te verifiëren werd negatief beantwoord omdat dat het proces “onnodig” zou verlengen. 

Protest aan de Turkse ambassade

Nu vrijdag 5 april vatten we samen post met Amnesty Belgique Francophone en le Syndicat des Avocats pour la Démocratie voor de Turkse ambassade en eisen we de vrijlating van de 18 advocaten.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243