Zwitserland: overheid moet aanklachten tegen pastoor die mededogen toonde aan asielzoeker laten vallen

Zwitserland: overheid moet aanklachten tegen pastoor die mededogen toonde aan asielzoeker laten vallen

Persbericht

De Zwitserse autoriteiten moeten alle aanklachten laten vallen tegen een priester die onderdak en geld bood aan een man die asiel geweigerd werd. Dat zegt Amnesty International in aanloop naar de uitspraak van de openbare aanklager, die morgen beslist of de pastoor in beschuldiging gesteld zal worden. 

Priester Norbert Valley werd tijdens de zondagdienst meegenomen voor ondervraging. Hij wordt beschuldigd van “het faciliteren van illegaal verblijf” van een Togolese man. Pastoor Valley weigerde de hem opgelegde boete van 1.000 Zwitserse Frank te betalen. Morgen beslist de Zwitserse openbare aanklager of de man officieel aangeklaagd wordt.  

“Door pastoor Valley te viseren en zijn daden van medeleven te criminaliseren, tonen de autoriteiten hoe ver ze willen gaan om de humanitaire activiteiten van zij die vluchtelingen en asielzoekers helpen in te perken” zegt Julie Jeannet, campagnemedewerker migratie van de Zwitserse Amnesty-sectie. 

“Norbert Valley deed niets verkeerd. Hij stelde zich simpelweg menselijk op tegenover iemand in een moeilijke situatie. Hij zou hiervoor gevierd moeten worden, eerder dan beboet.” 

Pastoor Valley werd ondervraagd in februari 2018, nadat de politie middenin de zondagdienst verscheen in de kerk van Le Locle. Hij werd aangeklaagd onder artikel 166 van de Zwitserse vreemdelingen- en integratiewet voor “het faciliteren van het illegaal verblijf van een burger uit Togo, door het verschaffen van onderdak en geld". Als pastoor Valley in beschuldiging gesteld wordt, zal hij voor de strafrechter moeten verschijnen. 

“Helaas is pastoor Valleys zaak niet alleenstaand, maar sluit zijn situatie aan op een reeks zaken waarbij Europese overheden migratie- en antismokkelwetgeving aanwenden om dit soort solidariteitsdaden te criminaliseren” zegt Julie Jeannet.

“De lopende rechtszaken gaan niet louter om het vervolgen van individuen, maar trachten een omgeving te creëren waarin mensen die fundamentele menselijkheid en fatsoen aan de dag leggen, gestigmatiseerd en ontmoedigd worden om andere mensen te helpen. Pastoor Valley is een symbool voor al zij die weigeren de mond gesnoerd te worden. Alle aanklachten tegen hem zouden moeten wegvallen.”

Woordvoerders van Amnesty International, samen met Sant’Egidio en de groep van Saint François, zullen hun solidariteit uiten met pastoor Valley voor het Regionaal Parket van Neuchâtel op 11 april.  
 

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243

hier niet op duwen