Polen: parlement houdt wetten tegen die abortus en seksuele voorlichting verder inperken

Polen: parlement houdt wetten tegen die abortus en seksuele voorlichting verder inperken

Goed nieuws

Het Poolse parlement heeft twee wetten tegengehouden die abortus nog moeilijker zouden maken en seksuele voorlichting op scholen strafbaar zou stellen. De wetsvoorstellen worden nu doorgestuurd naar subcommissies die zich er verder over zullen buigen.

Door beide wetten juist tijdens de coronacrisis te behandelen, was het voor tegenstanders onmogelijk massaal de straat op te gaan om ertegen te protesteren. Daarom plaatsten duizenden activisten op sociale media selfies met de tekst #ProtestAtHome.

Virtueel protest krachtig middel

"Hoewel het beschamend is dat de parlementariërs deze twee wetsvoorstellen niet ondubbelzinnig hebben afgewezen, laat de uitslag van vandaag zien dat zelfs tijdens een coronacrisis protesteren een krachtig middel is," zegt Draginja Nadazdin, directeur van Amnesty Polen.

In Polen zijn seksuele en reproductieve rechten uiterst beperkt. Voorlichting over seksualiteit is daarom cruciaal om jonge mensen te helpen bij zaken als seks met wederzijdse instemming, voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes.

"We zullen de autoriteiten blijven volgen om ervoor te zorgen dat deze wetten niet alsnog worden aangenomen als ze ongetwijfeld in een later stadium weer opduiken," zegt Nadazdin.

hier niet op duwen