Afbeelding
Risico op volledig verbod op abortus in Polen
Uit de beweging

Risico op volledig verbod op abortus in Polen

19 september 2016

Op woensdag 21 september stemt het Poolse parlement over een voorstel dat een ernstige schending van de reproductieve rechten van vrouwen en meisjes inhoudt.

Als het goedgekeurd wordt, kan een minderjarig meisje dat verkracht werd door haar vader geen abortus meer plegen. En ook een vrouw die veel kans heeft om te sterven in het kraambed kan haar recht op abortus niet uitoefenen.

Nu al grote barrières

Nu al is abortus in Polen enkel mogelijk in drie gevallen: als de gezondheid of het leven van de vrouw in gevaar is; als bij de embryo een onomkeerbare ziekte is vastgesteld of als de zwangerschap het resultaat is van verkrachting of incest.

Naar een bijna totaal verbod

In de nieuwe ontwerpwetgeving is abortus maar in één geval mogelijk: wanneer het medisch personeel beslist dat abortus de enige manier is om het leven van de vrouw te redden. Dit is een quasi totaalverbod op abortus. Het voorstel criminaliseert vrouwen en meisjes die ervan verdacht worden een abortus te hebben ondergaan en wil de gevangenisstraf voor zij die abortussen uitoefenen meer dan verdubbelen. Omdat er geen duidelijkheid is over hoezeer het leven van de vrouw in gevaar moet zijn vooraleer een abortus mag uitgevoerd worden, zullen dokters er zo lang mogelijk mee wachten. Er is een onmiddellijke dreiging dat dit voorstel effectief wetgeving wordt.

We ondernemen samen actie

Amnesty International Polen zet de Poolse politici onder druk om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Dit doen ze o.a. met solidariteitsfoto’s die ze ontvingen uit heel Europa. Hartelijk dank voor de foto’s die we van jullie ontvingen na onze oproep (Focus juni 2016)!

Auteur: Karen Vandersickel - Themateam Gender & Mensenrechten

Lees ook

Meer nieuws