Overtuigend nieuw bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne

Overtuigend nieuw bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne

Rapport

In een nieuw Amnesty-rapport over het conflict in het oosten van Oekraïne staat overtuigend bewijs van voortdurende oorlogsmisdaden, gepleegd door beide partijen in het conflict. 

Gruwelijke martelmethodes en standrechtelijke executies van gevangenen komen bijna dagelijkse voor.

Voormalige gevangenen vertellen in het rapport 'Breaking Bodies' over hun schokkende ervaringen. Over hoe ze werden geslagen totdat hun botten braken. Over hoe ze werden geëlektrocuteerd, geschopt, gestoken, ondersteboven werden opgehangen, uit hun slaap werden gehouden, met de dood werden bedreigd of geen medische behandeling kregen. Ook vertelden zij over de vele schijnexecuties.

Meer dan dertig voormalig gevangenen, die door beide partijen in het conflict werden vastgehouden, legden consistente verklaringen af over hun behandeling.

Aanvullend bewijs

Amnesty verzamelde naast de getuigenissen van de slachtoffers aanvullend bewijs, waaronder röntgenfoto's van gebroken botten, ziekenhuisverslagen, foto's van blauwe plekken en andere verwondingen, littekens en ontbrekende tanden. Twee van de slachtoffers lagen nog in het ziekenhuis op het moment dat ze werden geïnterviewd. 

Amnesty heeft geconstateerd dat beide partijen willekeurig onschuldige burgers gevangenhouden, alleen vanwege hun sympathie voor de andere partij. In sommige gevallen werden ze opgepakt als 'wisselgeld' voor een gevangenenruil. 

Amnesty roept relevante VN-instellingen en experts op naar Oekraïne te gaan en alle detentiecentra die in verband worden gebracht met het conflict te bezoeken - met inbegrip van de onofficële plaatsen waar mensen zijn vastgehouden. 

Lees meer in het Engelstalige persbericht Ukraine: Overwhelming new evidence of prisoners being tortured and killed amid conflict