Ontvoering Nigeriaanse schoolmeisjes: veiligheidstroepen reageerden niet ondanks waarschuwingen

Ontvoering Nigeriaanse schoolmeisjes: veiligheidstroepen reageerden niet ondanks waarschuwingen

Persbericht

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat de Nigeriaanse veiligheidstroepen niet adequaat reageerden toen ze op 19 februari 2018 meermaals gewaarschuwd werden over een konvooi Boko Haram-strijders dat onderweg was naar de stad Dapchi. De strijders ontvoerden er die avond 110 schoolmeisjes.

De informatie die Amnesty ter plaatse verzamelde bij verschillende betrouwbare bronnen toont aan dat het Nigeriaanse leger en de politie vier uur vóór de aanval op Dapchi al waarschuwingstelefoontjes kregen. Ze namen echter geen effectieve maatregelen om de ontvoering te voorkomen of de meisjes te redden uit handen van Boko Haram. De Nigeriaanse troepen arriveerden pas in de stad toen Boko Haram al weer vertrokken was.

De gewapende raid op het Wetenschappelijk en Technisch Meisjescollege in Dapchi (Yobi staat) vertoont bijzonder veel gelijkenissen met de beruchte ontvoering van 276 schoolmeisjes in Chibok in 2014.

“De Nigeriaanse autoriteiten lijken geen lessen te hebben getrokken uit het vreselijk voorval van vier jaar geleden in Chibok. Wat er vorige maand in Dapchi gebeurde is bijna een replica van wat zich in Chibok afspeelde,” zegt Osai Ojigho, de directeur van Amnesty International in Nigeria.

“De autoriteiten moeten grondig onderzoeken welke fouten ertoe geleid hebben dat deze ontvoering niet voorkomen kon worden. En uiteraard moeten alle wettelijke middelen ingezet worden om de meisjes te redden. De ontvoering is een oorlogsmisdaad en de verantwoordelijken moeten vervolgd worden.”

 

hier niet op duwen