Nieuw innovatief onderzoek wijst op Israëlische oorlogsmisdaden in Rafah

Nieuw innovatief onderzoek wijst op Israëlische oorlogsmisdaden in Rafah

Rapport

Het Israëlische leger maakte zich schuldig aan oorlogsmisdaden als vergelding voor de ontvoering van een Israëlische soldaat in Rafah in augustus 2014. Dat maakt Amnesty International vandaag bekend in een nieuw rapport dat is opgesteld in samenwerking met het onderzoeksteam Forensische Architectuur van de Goldsmiths University in Londen.

Uit het online rapport komt verder naar voren dat de systematische en ogenschijnlijk opzettelijke grond en luchtaanvallen op Rafah wellicht zelfs neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Ten minste 135 Palestijnse burgers, onder wie 75 kinderen, kwamen tijdens deze 'Zwarte Vrijdag' om het leven. 

Geavanceerde onderzoekstechnieken

Het bewijs is gebaseerd op een gedetailleerde analyse van een grote hoeveelheid multimedia-data. Honderden video's, foto's en sattelietbeelden van Israëlische aanvallen op Rafah zijn door experts geanalyseerd en vergeleken met ooggetuigenverklaringen. De onderzoekers maakten gebruik van geavanceerde technieken om het bewijsmateriaal te analyseren. Zo werden de hoek van schaduwen en de vorm en omvang van rookpluimen in verschillende beelden gebruikt om tijd en locatie van een aanval vast te stellen. 


Een sattellietbeeld van Oost-Rafah van 14 augustus 2014 om 11u50. De rode vlekken zijn bomkraters.

Hannibal-procedure

De enorme hoeveelheid verzamelde data werd aan militaire experts en andere deskundigen voorgelegd, en daarna in chronologische volgorde gerangschikt. Zo onstond een gedetailleerde weergave van de gebeurtenissen vanaf 1 augustus, toen het Israëlische leger besloot om de controversiële 'Hannibal-procedure' in te stellen. 

Onder de 'Hannibal procedure' mogen de Israëlische troepen met enorme militaire inzet reageren wanneer een Israëlische soldaat gevangen is genomen. Ongeacht het risico dat de soldaat of in de buurt levende burgers daarbij worden gedood. Zoals het rapport laat zien, heeft de implementatie van deze richtlijn geleid tot onwettige aanvallen op burgers. 

Buitenproportioneel geweld

Amnesty vindt de meedogenloze en grootschalige bombardementen op woonwijken in Rafah, als reactie op de gevangenneming van luitenant Hadar Goldin, een schokkende minachting voor de levens van burgers. Dit komt neer op oorlogsmisdaden. Tot nu toe heeft Israël haar eigen optreden op geen enkele manier onderzocht.

De uitkomsten van dit rapport vormen een dringende oproep tot gerechtigheid en mogen niet worden genegeerd. Het rapport bevat overtuigend bewijs van serieuze schendingen van internationaal humanitair recht. Dit moet zo snel mogelijk worden onderzocht. 

 

Lees meer 

Lees in het volledige Engelstalige persbericht meer over de massale bombardementen na 1 augustus, de gebruikte onderzoekstechnieken, aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel en de aanbevelingen van Amnesty.

Bekijk het volledige rapport online.

hier niet op duwen