Afbeelding
Libië: Bevrijd migranten en vluchtelingen die vastzitten in escalerend conflict
Actueel

Libië: Bevrijd migranten en vluchtelingen die vastzitten in escalerend conflict

15 april 2019

Als reactie op het nieuws dat meer dan 700 vluchtelingen en migranten in Libië vastzitten in detentiecentra in in Qasr bin Ghasher, vlakbij het intense gewapende conflict in Tripoli, zegt Magdalena Mughrabi, Amnesty’s Vice-Directeur voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika:

“De Libische overheid moet alle migranten en vluchtelingen onmiddellijk bevrijden uit de gruwelijke detentiecentra waar ze illegaal vastgehouden worden. In de centra worden ze blootgesteld aan verschrikkelijke misbruiken en foltering. De overheden moeten alles in het werk stellen om de veiligheid van deze vrouwen, mannen en kinderen, die achterblijven zonder voedsel, water en toegang tot andere basisbehoeften temidden van het escalerende conflict in en rond Tripoli, te garanderen.”

“Europese overheden bieden actief steun aan de Libische overheid om mensen ervan te weerhouden de oversteek via de zee te maken, hen terug te brengen naar Libië en er op te sluiten. Zo droegen de Europese overheden bij aan en verergerden ze de crisis. Het hernieuwde conflict in Tripoli toont nog maar eens aan dat EU lidstaten een veilige uitweg uit Libië moeten bieden aan migranten en vluchtelingen. EU lidstaten moeten bovendien hun steun aan de Libische kustwacht herzien. De kustwacht heeft ontelbaar veel migranten en vluchtelingen terug naar Libië gebracht, waar ze blootgesteld worden aan arbitraire detentie van onbepaalde duur, foltering, uitbuiting, seksueel geweld en andere ernstige mensenrechtenschendingen.”

Achtergrond

Op 4 april, lanceerde het zelfverklaarde Libische Nationaal Leger, onder het bevel van Generaal Khalifa Haftar, een offensief om Tripoli in te nemen. Sindsdien neemt het geweld toe tussen zijn troepen en de milities die de internationaal erkende Libische Regering steunen.

Ca. 3 000 migranten en vluchtelingen zitten vast in detentiecentra in Abu Salim, Gharyan en Qasr bin Ghasher, vlakbij waar het conflict uitgevochten wordt. Tot op heden heeft de UNHCR de hervestiging van 150 vluchtelingen van het Ain Zara detentiecentrum kunnen faciliteren naar een verzamel- en vertrekplaats. UNHCR zegt dat de extra hervestigingspogingen voor vluchtelingen uit detentiecentra moeizaam verlopen omwille van veiligheidsredenen en moeilijke toegankelijkheid.

Minstens 18 250 mensen zijn volgens de Verenigde Naties op de vlucht geslagen voor het gewapend conflict met 48 burgerslachtoffers, waaronder 13 doden, tot gevolg.

Op vrijdag 12 april, riep de UNHCR met aandrang op om migranten en vluchtelingen vrij te laten uit detentiecentra in het licht van de escalerende situatie.

De Libische kustwacht heeft minstens 19 vluchtelingen en migranten naar Libië teruggebracht sinds er geweld uitbrak in Tripoli.

Lees ook

Meer nieuws