Irak: kinderen in Mosoel zwaar gewond en getraumatiseerd

Irak: kinderen in Mosoel zwaar gewond en getraumatiseerd

Persbericht

De bloedige strijd om Mosoel dreigt uit te draaien op een humanitaire catastrofe. Een hele generatie kinderen riskeert daar zwaar de dupe van te worden. Dit zegt Amnesty International na onderzoek ter plaatse.

Tijdens een bezoek aan de regio deze maand ontmoette de organisatie kinderen van alle leeftijden die vreselijke verwondingen opliepen omdat ze gevangen zitten tussen het geweld van de gewapende groep Islamitische Staat en de regeringstroepen die gesteund worden door een coalitie onder leiden van de VS.

"Kinderen die gevangen zitten tussen de gevechtslinies in Mosoel hebben zaken gezien die niemand ooit zou mogen zien. Ik ontmoette kinderen die zelf afschuwelijk gewond raakten, maar die ook zagen hoe familieleden en buren onthoofd werden bij mortieraanvallen, aan flarden gescheurd werden door autobommen of verpletterd werden onder het puin van hun huizen,” zegt Donatella Rovera, Amnesty International's senior crisisexpert die net terug is van een 17-daagse onderzoeksmissie in het noorden van Irak.

Ook kinderen die erin slagen om te ontsnappen uit IS-gevangenschap hebben ontzettend geleden. Jonge meisjes worden seksueel misbruikt en jongens krijgen aangeleerd hoe ze iemand moeten onthoofden en worden verplicht executies bij te wonen.

“Jonge oorlogsslachtoffers komen terecht in overvolle ziekenhuizen of kampen voor ontheemden waar de slechte leefomstandigheden het onmogelijk maken om fysiek en mentaal te herstellen. Andere kinderen zitten gevangen tussen fronten en kunnen de gevechten niet ontvluchten. De Iraakse autoriteiten en de internationale partners moeten dringend werk maken van de bescherming en verzorging van de getroffen burgers in Mosoel,” zegt Donatella Rovera.

“Als er geld is voor oorlog dan moet er ook geld vrijgemaakt worden voor de gruwelijke gevolgen ervan.”