Afbeelding
Hervormingen Egyptische politie nodig om bloedvergieten te stoppen
Persbericht

Hervormingen Egyptische politie nodig om bloedvergieten te stoppen

30 juli 2013

Afgelopen zaterdag kwamen bij demonstraties in Egypte negentig mensen om het leven. Veiligheidstroepen in Caïro en Alexandrië schoten met scherp en gebruikten traangas tegen protesterende aanhangers van de afgezette president Morsi. Wederom gebruikten de veiligheidstroepen buitensporig geweld. Dit vraagt om politiehervormingen.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat veiligheidstroepen met scherp schoten. Ooggetuigenverslagen, medisch bewijs en videobeelden die Amnesty verzamelde, wijzen echter uit dat die bewering zeer onwaarschijnlijk is.

In een mortuarium in Caïro kwamen zaterdag tachtig lichamen binnen. Op zondag waren 63 lijkschouwingen uitgevoerd, waaruit bleek dat 51 mensen waren overleden aan kogelwonden, acht mensen aan geweerhagel en drie mensen aan een combinatie van scherp en hagel. Eén man overleed als gevolg van een gebroken schedel. Dokters van het al-Hussein ziekenhuis gaven aan dat 60 procent van de gewonden aan de achterkant van hun lichaam waren verwond.

De minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Ibrahim, zei zaterdag dat pro-Morsi-demonstranten schoten met vuurwapens en dat veiligheidstroepen in eerste instantie alleen reageerden op de pogingen van de demonstranten om het verkeer te blokkeren. Maar van tevoren had de minister al aangekondigd de betreffende demonstratie op te breken. Ook waren er geen dodelijke slachtoffers onder de leden van de veiligheidstroepen.

Martelingen door Morsi-aanhangers

Niet alleen het Egyptische leger en de politie begingen het afgelopen weekeinde ernstige schendingen. Amnesty ontving ook berichten dat Morsi-aanhangers tegenstanders vasthielden en martelden. Amnesty vreest voor de levens van drie mannen die zaterdag door Morsi-aanhangers werden meegenomen. Waar zij zijn, is niet bekend.

Maak einde aan straffeloosheid

Het bloedbad van het afgelopen weekeinde moet de Egyptische autoriteiten wakker schudden. De veiligheidstroepen kunnen niet blijven opereren in een klimaat van totale straffeloosheid.

Om verder bloedvergieten te voorkomen moeten grondige hervormingen worden doorgevoerd bij politie en leger. Als een eerste onmiddellijke stap moeten de Egyptische autoriteiten duidelijke instructies geven aan de veiligheidstroepen om buitensporig geweld tegen te gaan.

»» Lees een uitgebreid verslag van het bloedvergieten tijdens het afgelopen weekeinde in Egypte in het Engelstalige persbericht

Lees ook

Meer nieuws