Afbeelding
Frans staatsburger opnieuw vrij
Goed nieuws

Frans staatsburger opnieuw vrij

01 juli 2009

Romuald Roger Durand Sébastien werd op 22 juni vrijgelaten na twee maanden opsluiting in Cairo. Hij werd na zijn vrijlating uitgewezen naar Frankrijk.

Na zijn arrestatie op 21 april werd Romuald Roger Durand Sébastien door de grenspolitie van de luchthaven van Cairo twee dagen opgesloten en daarna overgebracht naar detentiecentra van de veilgheidsdienst SSI.

Hij vertelde Amnesty dat hij tijdens de eerste dagen van zijn opsluiting, terwijl hij geblinddoekt en geboeid was, gefolterd werd. Hij kreeg naakt elektrische schokken terwijl hij aan armen en benen vastgebonden was. Hij werd op de grond gegooid, getrapt, moest uren rechtstaan en werd bedreigd met verkrachting. Hij vroeg om het Franse consulaat te mogen contacteren, een recht dat door de internationale wetgeving wordt gegarandeerd, maar kreeg te horen: "Zelfs als [de Franse President] Sarkozy zou willen komen, zou hij het niet kunnen." De SSI dreigde er mee dat Romuald Durand een militair proces riskeerde in Egypte en geen advocaat zou krijgen.

Romuald Durand werd ondervraagd over zijn contacten met mensen die de SSI verdenkt van betrokkenheid in terroristische activiteiten. Hij werd ook uitgehoord over zijn bekering tot de islam.

Lees ook

Meer nieuws