EU-migratiebeleid blijft bijdragen aan misstanden in Libië

EU-migratiebeleid blijft bijdragen aan misstanden in Libië

Persbericht

Het migratiebeleid van EU-landen leidt ertoe dat in Libië nog steeds duizenden vluchtelingen en migranten in vreselijke omstandigheden in gevangenissen zitten. Daar worden ze gemarteld, afgeperst en verkracht.

Een jaar nadat de wereld geschokt reageerde op beelden van mensen die in Libië werden verkocht alsof ze handelswaar zijn, is de situatie voor vluchtelingen en migranten in het land nog steeds zorgwekkend. In sommige opzichten zijn hun omstandigheden zelfs verslechterd.

Verantwoordelijkheid EU

EU-landen dragen bij aan deze situatie doordat zij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat vluchtelingen de Europese kusten niet kunnen bereiken en ze vluchtelingen nauwelijks helpen bij het op een legale manier bereiken van Europa. Voor het tegenhouden van migranten werkten EU-landen zelfs samen met de Libisch kustwacht, sloten zij deals met Libische milities en verhinderden zij het werk van hulporganisaties die reddingsacties uitvoeren. Daardoor nam het aantal mensen dat via de Middellandse Zee overstak naar Italië het afgelopen jaar met bijna 80 procent af, van 114.415 tussen januari en november 2017 naar 1.140 tot nu toe in 2018.

Verslechterde omstandigheden

Er zitten nu zo’n zesduizend vluchtelingen en migranten in Libische gevangenissen. Doordat er in augustus en september gevochten werd in Tripoli, raakten enkele gevangen vluchtelingen en migranten gewond door verdwaalde kogels. Ook bleven duizenden gevangenen achter zonder water en drinken nadat hun bewakers op de vlucht waren geslagen voor raketaanvallen.

Amnesty’s oproep

Europa moet de migranten te hulp komen die opgesloten zijn in Libië en daar risico lopen op misbruik. De Libische autoriteiten moeten de onwettige opsluiting van mensen stoppen en de mensenrechten van alle mensen die zich n hun land bevinden beschermen.

Vandaag en morgen vindt in de Italiaanse stad Palermo een internationale conferentie over de politieke situatie in Libië plaats. Amnesty roept de wereldleiders die aan deze conferentie deelnemen op de mensenrechten van alle mensen in het land, inclusief vluchtelingen en migranten, een centrale rol te geven in de onderhandelingen.