Afbeelding
EU-India Top: EU-leiders moeten India aanspreken op gezondheidscrisis en aanval op critici
Persbericht

EU-India Top: EU-leiders moeten India aanspreken op gezondheidscrisis en aanval op critici

07 mei 2021

India moet het recht op leven en op gezondheid beschermen en de aanval op haar critici staken. Deze oproep doet Amnesty International aan de vooravond van de EU-India Top op zaterdag 8 mei.

De organisatie verwacht van EU-regeringsleiders dat zij er bij premier Narendra Modi van India op zullen aandringen mensenrechten centraal te stellen bij de aanpak van de gezondheidscrisis.

Ook roept de mensenrechtenorganisatie de EU op ervoor te zorgen dat India over voldoende medische zuurstof kan beschikken en dat de productie en distributie van vaccins worden opgeschaald. De EU zou voorstellen moeten steunen om tijdelijk afstand te doen van bepalingen over intellectueel eigendom in de TRIPs-overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie.

Tragedie

‘Er vindt een tragedie op allerlei niveaus plaats in India. Patiënten krijgen soms geen zuurstof, degenen die hen verzorgen doen dat onder onveilige omstandigheden, en mensen die het falen van de autoriteiten in deze crisis aankaarten, wordt het zwijgen opgelegd’, zegt Eve Geddie van Amnesty International. ‘Sommige critici worden zelfs willekeurig opgesloten. Deze intolerantie voor afwijkende meningen is typerend voor de regering Modi, en we verwachten van de EU-leiders dat zij er bij India op zullen aandringen mensenrechten en gedeelde waarden te respecteren’,

De Indiase autoriteiten vallen de vrijheden van meningsuiting en van vereniging voortdurend aan. Honderden mensenrechtenverdedigers worden lastiggevallen, geïntimideerd en gedetineerd vanwege hun vreedzame activisme. In september 2020 werd Amnesty International India gedwongen om haar activiteiten te staken nadat de autoriteiten de banktegoeden van de organisatie bevroren. Amnesty International India lijkt een doelwit te zijn geworden vanwege haar kritiek op de naleving van mensenrechtenverplichtingen door de Indiase regering.

Afbeelding

Kaarsen voor India

Amnesty International Portugal hield voorafgaand aan de Top een symbolische wake bij de vergaderlocatie in Porto. Deelnemers steken een kaars op voor elke persoon die de petitie aan EU leiders hebben ondertekend om mensenrechten in India tijdens de coronacrisis te beschermen.

‘We steken een kaars op in deze donkere dagen voor India,’ zei Pedro Neto, directeur van Amnesty International Portugal. ‘We hebben ons laten inspireren door de droom van Gandhi om stil en vreedzaam te protesteren tegen de aanvallen op vrijheid van meningsuiting, tegen de repressie, vervolging en detentie van mensen die dromen van een India waarin mensenrechten gelden voor iedereen.’

Stop met onderdrukking critici

‘De Indiase regering zou het maatschappelijk middenveld moeten steunen en aanmoedigen, met burgers en organisaties moeten samenwerken om de problemen van het land aan te pakken, zeker nu deze verergerd worden door de coronapandemie. Helaas heeft de regering ervoor gekozen om critici aan te vallen, te onderdrukken, op te sluiten en hen het zwijgen op te leggen. Daar moet liefst vandaag nog een einde aan komen.’

Lees ook

Meer nieuws