Afbeelding
Indiase regering bevriest bankrekening Amnesty India en zet organisatie buitenspel
Actueel

Indiase regering bevriest bankrekening Amnesty India en zet organisatie buitenspel

29 september 2020

Op 10 september 2020 zijn de bankrekeningen van Amnesty India geblokkeerd door de Enforcement Directorate, een onderzoeksinstantie van de Indiase regering. Hierdoor is Amnesty India gedwongen haar werk stil te leggen en het personeel te ontslaan. Alle campagnes en onderzoeken zijn stopgezet.

‘Dit is een schandelijke daad van de Indiase regering, die ons dwingt voorlopig te stoppen met het cruciale mensenrechtenwerk van Amnesty India,’ zegt Julie Verhaar, waarnemend secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Dit betekent echter niet het einde van onze inzet voor en betrokkenheid bij de strijd voor mensenrechten in India. We gaan resoluut aan de slag om te bepalen op welke manier Amnesty de komende jaren haar rol kan blijven vervullen binnen de mensenrechtenbeweging in India.’

Lastercampagne

De Indiase regering heeft het al enkele jaren op Amnesty India gemunt. In 2018 deden medewerkers van de Enforcement Directorate een inval in het Amnesty-kantoor en werden de banktegoeden ook bevroren. Meteen na de inval begon een lastercampagne op sociale media en in regeringsgezinde media.

De lastercampagne en intimidaties van de regering volgden op de publicatie van kritische Amnesty-rapporten en –berichten over de onderdrukking van de vrije meningsuiting, het harde politieoptreden tegen demonstranten en de situatie in de deelstaat Kashmir, dat deels van de buitenwereld werd afgesloten.

‘Illegaal geld’

Nu beschuldigt de regering Amnesty India ervan op illegale wijze geld te hebben ontvangen. Deze bewering is overduidelijk niet waar. Amnesty India handelt volledig in overeenstemming met alle toepasselijke Indiase en internationale wetten.

‘Helaas is Amnesty’s belangrijke werk beantwoord met de hardhandige methoden waarmee het Indiase maatschappelijk middenveld steeds meer vertrouwd is geraakt. Dit maakt onderdeel uit van het streven van de regering om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en een klimaat van angst aan te wakkeren,’ zegt Verhaar.

Lees meer over Amnesty India en over maatregelen die in India genomen worden tegen de moslimminderheid.

Lees ook

Meer nieuws