Afbeelding
Aanhoudende mensenrechtenschendingen in Mali
Persbericht

Aanhoudende mensenrechtenschendingen in Mali

21 augustus 2014

Tijdens een onderzoeksmissie in Mali afgelopen juni stelde Amnesty International vast dat er nog steeds kinderen vastgehouden worden in gevangenissen voor volwassen. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van gewapende groepen.

Sinds de start van het conflict in januari 2012 werden tientallen kinderen gerekruteerd door zowel proregeringsmilities als gewapende oppositiegroepen. Enkele vermeende kindsoldaten werden door de Malinese overheid gearresteerd en opgesloten in de gevangenis in Bamako. Ze hebben geen toegang tot een advocaat of hun familie. Deze praktijk is in strijd met het internationaal recht en afspraken tussen de Verenigde Naties en de Malinese autoriteiten.

Tijdens haar onderzoeksmissie verzamelde Amnesty ook nieuw bewijsmateriaal over sterfgevallen in detentie en het voortdurende geweld tegen de burgerbevolking door gewapende groepen. Dit alles staat te lezen in het rapport Mali: All parties to the conflict must put an end to ongoing human rights violations.

Amnesty analyseerde de gevechten die in mei plaatsvonden in Kidal, een stad in het noorden van Mali. Burgers worden er regelmatig aangevallen door verschillende gewapende oppositiegroepen zoals de Azawad National Liberation Movement (Mouvement national de libération de l'Azawad, MNLA), de High Council for the Unity of Azawad (Haut conseil pour l'unité de l'Azawad, HCUA) en de Arab Movement of the Azawad (Mouvement arabe de l'Azawad, MAA).

De stad valt sinds de aanvang van het conflict onder de effectieve controle van gewapende oppositiegroepen. De overheidsadministratie en rechterlijke instellingen functioneren niet en de scholen zijn gesloten.

Verschillende bronnen, waaronder ooggetuigen, bevestigden aan de Amnesty-delegatie dat leden van gewapende groepen op 17 mei het kantoor van de gouverneur binnenvielen en er in koelen bloede acht burgers vermoorden waaronder zes ambtenaren.

Amnesty International roept op tot een grondig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar alle aantijgingen van inbreuken op het internationaal recht. Verantwoordelijken voor misdaden moeten berecht worden tijdens een eerlijk proces.

“Het is hoogtijd dat de Malinese overheid een einde maakt aan mensenrechtenschendingen. Gewapende oppositiegroepen die het noorden van het land controleren, moeten onmiddellijk stoppen met het ontvoeren en vermoorden van burgers,” zegt Gaetan Mootoo, Amnesty’s onderzoeker voor West-Afrika.

“Kinderen die bij volwassen zijn opgesloten, moeten overgedragen worden aan organisaties die hen speciale bescherming bieden zoals voorgeschreven door het internationaal recht.”

Lees ook

Meer nieuws