Afbeelding
Vrouw van Guantanamo-gevangene vrijgelaten
Goed nieuws

Vrouw van Guantanamo-gevangene vrijgelaten

23 juli 2009

De Syrische vrouw Usra al-Hussein werd vrijgelaten op 18 juli 2009. Ze zat bijna een jaar incommunicado opgesloten zonder verdenking of rechtzaak. Amnesty International voerde campagne voor haar vrijlating zolang ze niet beschuldigd werd van een strafbare overtreding.

Op 31 juli 2008 werd Usra al-Hussein gearresteerd door agenten van de staatsveiligheid. Ze werd opgepakt in haar huis in het dorp al-'Otayba, zo'n 20 kilometer ten oosten van Damascus. Tijdens haar vasthouding mocht ze geen contact hebben met de buitenwereld. Haar familie kreeg geen informatie van de Syrische overheid over de reden van haar arrestatie of de plaats waar ze werd vastgezet. Over haar behandeling tijdens de gevangenschap heeft Amnesty International nog geen informatie verkregen.

Amnesty gelooft dat de opsluiting van Usra al-Hussein te maken heeft met haar pogingen om contact op te nemen met een internationale organisatie. Ze wou meer te weten komen over de toestand waarin haar man Jehad Diab opgesloten zat in de VS. Diab is al sinds augustus 2002 opgesloten in Guantánamo bay, Cuba. Diab wordt beschouwd als 'vijandelijk strijder', ook hij zit vast zonder beschulding of rechtzaak.

Gevangenen in Syrische aanhouding- en onderzoekcentra worden vaak incommunicado opgesloten, met algemeen verspreide foltering en andere mishandelingen tot gevolg. Vooral verdachten van banden met verboden islamistische groeperingen lopen een groot risico op willekeurige arrestatie en vasthouding.

Eén van de personen die nog steeds vast zit is Nabil Khlioui. Hij zit sinds zijn arrestatie in augustus 2008 incommunicado opgesloten in 'Palestine Branch', een ondervraging- en detentiecentrum van de militaire inlichtingendienst in Damascus. Het centrum is berucht voor folterpraktijken. Khlioui was één van vele mensen die toen werden opgepakt in de steden Deir az-Zawr, Aleppo en Hama.

Volgens Syrische mensenrechtenorganisaties werden veel mensen gearresteerd omdat de Syrische overheid hun levensstijl en uiterlijk interpreteerde als een affiliatie met verboden islamistische groeperingen.

Lees ook

Meer nieuws