Afbeelding
Vietnam laat activist vrij
Goed nieuws

Vietnam laat activist vrij

14 september 2023

In juli werd Chau Van Kham vrijgelaten uit een Vietnamese gevangenis en kon hij terugkeren naar zijn familie in Sydney. De activist zet zich in voor meer democratie in Vietnam.

Chau Van Kham, een 72-jarige Vietnamese Australiër, werd in 2019 binnen enkele uren na aankomst in Vietnam gearresteerd. Hij werd beschuldigd van het ‘financieren van terrorisme’ vanwege zijn lidmaatschap van de politieke partij Viet Tan en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Mensenrechtenactivisten en advocaten noemden de aanklacht ongegrond en politiek gemotiveerd. Zijn rechtszaak was zeer oneerlijk.

Warme dankwoorden

Chau Van Kham bedankte na zijn vrijlating iedereen die zich voor hem had ingezet. ‘Mijn familie en ik willen graag Amnesty en alle mensen bedanken voor het verheffen van jullie stem waardoor ik terug kon naar mijn familie en Australië. Heel veel dank!’

Khams vrouw en kinderen maakten zich ernstige zorgen over zijn welzijn, vooral omdat hij verschillende gezondheidsproblemen heeft. De gevangenisomstandigheden in Vietnam zijn hard en veel gevangenen klagen over de slechte kwaliteit van het eten, het gebrek aan drinkwater en het ontbreken van toereikende medische zorg. Bovendien worden gewetensgevangenen vaak geconfronteerd met intimidatie en mishandeling.

Lees ook

Meer nieuws