Afbeelding
Saoedische vrouwenrechtenverdedigers al 100 dagen in de cel
Persbericht

Saoedische vrouwenrechtenverdedigers al 100 dagen in de cel

23 augustus 2018

Op 15 mei 2018, exact honderd dagen geleden, werden in Saoedi-Arabië drie prominente vrouwenrechtenactivistes gevangen genomen. Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef zitten achter de tralies zonder enige officiële aanklacht.

Ze hebben zich onder meer intensief ingezet voor de opheffing van het rijverbod voor vrouwen. Amnesty International voert vandaag wereldwijd actie voor hun vrijlating, ook aan de Saoedische ambassade in Brussel.

“Sinds mei werden al minstens 12 mensenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië opgesloten omdat ze onrecht aanklagen en opkomen voor vrouwenrechten. De aanhoudende detentie van deze moedige vrouwen en mannen is onbegrijpelijk,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

“Deze activisten worden al meer dan drie maanden vastgehouden zonder aanklacht en zonder toegang tot advocaat. Daar moet snel een einde aan komen. De wereld mag niet langer de ogen sluiten voor de meedogenloze vervolging van al wie opkomt voor mensenrechten in Saoedi-Arabië.”

Naar aanleiding van deze trieste verjaardag voeren Amnesty-activisten over heel de wereld actie voor de vrijlating van Saoedische mensenrechtenverdedigers. In Brussel plaatste Amnesty International vandaag honderd speelgoedautootjes op de stoep aan de Saoedische ambassade. Via de sociale media roept de organisatie mensen op om een petitie te ondertekenen die Koning Salman vraagt om de vrouwenrechtenactivisten vrij te laten.



“Vrouwen mogen sinds kort eindelijk autorijden in Saoedi-Arabië. Dat is een kleine stap in de juiste richting, maar er zijn veel meer maatregelen nodig om gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het land te realiseren. Het is absurd dat diegenen die jarenlang campagne gevoerd hebben tegen het rijverbod, vandaag nog steeds in de gevangenis zitten.”

In de staatsmedia worden Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef ervan beschuldigd de staatsveiligheid in gevaar gebracht te hebben door hun “contacten met buitenlandse entiteiten met als doel het ondermijnen van ‘s lands stabiliteit en sociaal weefsel”. De vrouwen zullen wellicht officieel in beschuldiging gesteld en berecht worden door de beruchte antiterreurrechtbank van Saoedi-Arabië. Deze werd eerder al ingezet werd voor de vervolging en zware bestraffing van andere mensenrechtenverdedigers.

Eerder deze maand werden twee andere belangrijke vrouwenrechtenverdedigers, Samar Badawi en Nassima al-Sada, opgesloten. Ook Nouf Abdulaziz en Maya’a al-Zahrani werden gevangen gezet omwille van hun strijd voor vrouwenrechten. Activisten Mohammed al-Bajadi en Khalid al-Omeir werden eerder al vervolgd omwille van hun mensenrechtenwerk. Naar verluidt is ook academicus en vrouwenrechtenactiviste Hatoon al-Fassi gevangen genomen enkele dagen na de opheffing van het rijverbod in juni.

In het totaal werden sinds mei tot nu minstens 12 mensenrechtenverdedigers achter slot en grendel gezet: acht vrouwen en vier mannen. De repressiegolf ging van start vlak voor het opheffen van het rijverbod voor vrouwen. De meeste activisten hebben zich jarenlang verzet tegen dit verbod en het repressieve mannelijke voogdijsysteem.

“De internationale gemeenschap moet de Saoedische autoriteiten onder druk zetten zodat een einde komt aan deze verregaande repressie. Landen met betekenisvolle invloed, zoals de VS, het VK en Frankrijk, moeten zich harder inspannen voor de vervolgde mensenrechtenverdedigers,” zegt Lore Van Welden.

“Saoedi-Arabië moet alle gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en de groteske aanval op de vrije meningsuiting in het land beëindigen.”

ACHTERGROND

Kroonprins Mohammad bin Salman presenteert zichzelf de afgelopen maanden aan de wereld als een ‘hervormer’. Zijn internationale PR-campagne staat echter in schril contrast met de toenemende onderdrukking van kritische stemmen in zijn land.

Amnesty International vraagt dat er een einde gemaakt wordt aan alle vormen van discriminatie tegen vrouwen. Onder meer het mannelijke voogdijsysteem moet ontmanteld worden.

Eerder deze maand werd de Canadese ambassadeur uitgewezen door Saoedi-Arabië omdat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken het volgende tweette: “Gealarmeerd door de opsluiting van Samar Badawi, de zus van Raif Badawi. Canada staat in deze moeilijke tijden aan de zijde van de familie Badawi en we blijven oproepen tot de vrijlating van Raif en Samar Badawi”. De buitenlandminister van Saoedi-Arabië beschuldigde Canada van “schaamteloze inmenging in de interne zaken” van het land. Amnesty roept andere landen op om het voorbeeld van Canada te volgen en de druk op Saoedi-Arabië op te voeren.

Afbeelding

Teken de petitie

Lees ook

Meer nieuws