Afbeelding
Soedan moet moordende troepen onmiddellijk uit Khartoum halen (update)
Actueel

Soedan moet moordende troepen onmiddellijk uit Khartoum halen (update)

14 juni 2019

Amnesty International roept de militaire overgangsraad van Soedan op de Rapid Support Forces (RSF) onmiddellijk terug te trekken in het belang van de openbare veiligheid. De Afrikaanse Unie heeft Soedan geschorst. Dat gebeurde nadat leden van de RSF op brute wijze meer dan honderd vreedzame demonstranten doodden.

"Aan het zinloze doden van demonstranten moet onmiddellijk een einde komen en de verantwoordelijken voor het bloedbad, ook degenen die het bevel voeren, moeten berecht worden."

Kumi Naido, secretaris-generaal van Amnesty International

Amnesty roept Soedan ook op om het internet en de sociale media niet langer te blokkeren, zodat de Soedanezen toegang hebben tot informatie en zich vrijelijk kunnen uiten.

Update

De Soedanese militaire overgangsraad TMC heeft toegegeven dat het opdracht heeft gegeven om op 3 juni vreedzame demonstranten uiteen te slaan waarbij ‘per ongeluk’ meer dan honderd mensen werden gedood en honderden anderen gewond raaakten. Dit gebeurde nadat de TMC op 2 juni met alle bevelhebbers van de veiligheidstroepen heeft gesproken en niet nader bekendgemaakt advies van de Procureur Generaal en het Hoofd van de Rechterlijke Macht heeft ingewonnen.

"Het is schandalig en onacceptabel dat een met zorg voorbereide aanval op slapende demonstranten wordt teruggebracht tot een 'ongelukje'. "

Sarah Jackson, Amnesty International

De Procureur Generaal en het Hoofd van de Rechterlijke Macht moeten hun advies toelichten op basis waarvan de TMC een besluit nam. De wereld moet kunnen begrijpen in hoeverre ze de veiligheidstroepen hebben geadviseerd over de rechtmatigheid en omvang van het dodelijke geweld.‘

Oppositieleider opgepakt

Onder de honderden mensen die zijn gearresteerd bevindt zich oppositieleider Yassir Saeed Arman, die kortgeleden terugkeerde naar Soedan. Waar hij zich bevindt is onbekend. Arman is voorzitter van de Sudan’s People Liberation Movement-North en was nauw betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de oorlog tussen Soedan en Zuid-Soedan in 2005. Er hangt hem een onterecht doodvonnis boven het hoofd. Amnesty roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Kom in actie voor Soedan

Lees ook

Meer nieuws