Stop aanvallen op demonstranten in Soedan

Petitie

Stop aanvallen op demonstranten in Soedan

357 / 1.000 handtekeningen

Meer dan honderd demonstranten in SOEdan gedood wegens vreedzaam verzet

Begin juni hielden tienduizenden demonstranten een zitprotest in de Soedanese hoofdstad Khartoum om een burgerregering af te dwingen. Op 3 juni om half vijf ‘s ochtends viel een speciale militaire eenheid de nog slapende demonstranten aan. Honderden militairen schoten met vuurwapens en traangas, zetten tenten in brand en sloegen genadeloos op de demonstranten in. In een half uur tijd doodden ze meer dan honderd mensen. Een aantal lichamen gooiden ze in de Nijl. Er zijn ook duidelijke tekenen dat internet en sociale media worden geblokkeerd.

Roep de premier van Ethiopië, die in gesprek is met de SOEdanese militaire overgangsraad, op ervoor te zorgen dat de raad de veiligheidstroepen terugtrekt. 

In april 2019 werd president Omar al-Bashir van Soedan na 30 jaar afgezet. Dit gebeurde na aanhoudende demonstraties tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Maar deze overwinning was van korte duur voor de Soedanezen. De militairen grepen de macht. Sinds de machtsovername voeren duizenden Soedanezen actie voor een burgerregering. De militaire eenheid die de protesten bloedig neersloeg is ook verantwoordelijk voor gruwelijke oorlogsmisdaden in de Soedanese regio Darfoer.

WEES SOLIDAIR MET DE MENSEN IN SOEDAN EN TEKEN DE PETITIE

#WeAreallSudan

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243