Afbeelding
Een sessie over mensenrechten in Qatar
Actueel

Een sessie over mensenrechten in Qatar

06 juni 2022

De Rode Duivels en de staf van het nationale elftal werden die avond door Amnesty International geïnformeerd over de grove mensenrechtenschendingen in Qatar en de systematische uitbuiting van arbeidsmigranten. Dan gaat het onder andere over de dwangarbeid, de buitensporig lange werktijden, het achterhouden van loon, de illegale en hoge wervingskosten en de onveilige werk-en leefomstandigheden die Amnesty heeft vastgesteld sinds 2010, toen in Qatar de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal 2022 begon.

Het werd een echte “snelcursus” voor de Rode Duivels. In slechts 15 minuten kwamen aan de hand van “5 vragen over Qatar” de gedocumenteerde schendingen en misbruiken aan bod, maar werden ook de hervormingen toegelicht die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, en stonden we stil bij de rol die voetbal kan spelen om verandering te brengen voor mensenrechten in de regio.

Afbeelding

Voetbaltoppers als Dries Mertens, Axel Witsel, Jan Vertonghen, Youri Tielemans and Yannick Carrasco luisterden aandachtig toen we vertelden dat het aankomend WK in Qatar niet mogelijk was geweest zonder arbeidsmigranten: zij waren het die de stadiums en hotels bouwden waarin de Rode Duivels zullen spelen en verblijven, en zij zullen straks in november wanneer het WK van start gaat, voor hen koken, hun kamer poetsen en instaan voor hun veiligheid.

De tijd terugdraaien voor de betrokken arbeidsmigranten en hun families die geleden hebben onder het misbruik, is niet mogelijk, maar FIFA en Qatar kunnen hen wel compenseren. Amnesty vraagt aan FIFA dat er hiervoor minimaal 440 miljoen Dollar wordt vrijgemaakt, het equivalent van het prijzengeld voor de deelnemende teams en peanuts vergeleken met de opbrengst die FIFA uit dit toernooi zal halen. Ook is het belangrijk dat de geschiedenis zich niet herhaalt. FIFA en Qatar moeten er alles aan doen om nieuwe schendingen en misbruiken te voorkomen.

Afbeelding

Het aankomende WK zal nooit een schoonheidsprijs mensenrechten winnen, maar als FIFA en Qatar Amnesty’s aanbevelingen rond het herstelprogramma doorvoeren, is dit wel een historische stap voor de mensenrechten binnen de organisatie van internationale sportevents. Of het toernooi voor de Rode Duivels ook op sportief vlak historisch wordt, daar hebben we voorlopig het raden naar.

Meer weten? Beluister dit interview op Radio 2 of deze podcast van De Standaard.

MEER INFO OVER DIT ONDERWERP

Lees ook

Meer nieuws