Albert Woodfox schrijft nu mee

Albert Woodfox schrijft nu mee

Persbericht

De 70-jarige Albert Woodfox is het levende bewijs dat een brief schrijven wel degelijk het verschil kan maken.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde Schrijfmarathon van december 2015 werden er honderdduizenden brieven en berichten verstuurd naar de procureur-generaal van Louisiana in de VS om de vrijlating van Woodfox te eisen. Enkele maanden later werd hij eindelijk vrijgelaten na bijna 44 jaar eenzame opsluiting. Nu zaterdag 2 december komt Woodfox in Antwerpen tijdens het startevenement van de Schrijfmarathon 2017 zelf brieven schrijven voor mensen in nood.


“Ik kan niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het voor mij was om brieven te ontvangen van over heel de wereld. Ze gaven me eigenwaarde en kracht.”


Wie is Albert Woodfox?

Albert Woodfox werd veroordeeld voor de moord op gevangenisbewaker Brent Miller in 1972, zonder enig fysiek bewijs en op basis van twijfelachtige getuigenverklaringen. Woodfox heeft steeds zijn onschuld staande gehouden. De echtgenote van Miller is er ook van overtuigd dat hij niet de dader is. In 2013 vernietigde de rechtbank zijn veroordeling maar de autoriteiten weigerden daar gehoor aan te geven. Woodfox bleef al die tijd in de isoleercel. Na de Schrijfmarathon van 2015 mocht Woodfox dan toch de gevangenis verlaten.

“Ik kan niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het voor mij was om brieven te ontvangen van over heel de wereld. Ze gaven me eigenwaarde en kracht”, vertelt Woodfox.

Angola 3

Albert Woodfox wordt zaterdag vergezeld door zijn 74-jarige vriend Robert King die zelf ook 29 jaar in eenzame opsluiting verbleef in de beruchte Angola-gevangenis in Louisiana. Begin jaren ’70 rebelleerden ze samen als leden van de ‘Black Panthers’ tegen het onmenselijk gevangenisregime. Albert en Robert zijn ervan overtuigd dat daar de werkelijke reden ligt voor de genadeloze bestraffing die ze decennialang moesten ondergaan.

Schrijf mee!

Na het startevent op 2 december loopt de Schrijfmarathon nog tot en met 31 december. Over heel Vlaanderen worden kleine en grote schrijfacties georganiseerd.