Afbeelding
Turkse schrijver Ahmet Altan vrijgelaten
Goed nieuws

Turkse schrijver Ahmet Altan vrijgelaten

15 april 2021

De Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan is op 14 april 2021 na 4,5 jaar cel vrijgelaten. In 2018 werd hij, zonder enig bewijs, veroordeeld tot levenslang. Op 4 november 2019 werd die straf verlaagd naar 10,5 jaar.

Ahmet Altan werd veroordeeld omdat hij de couppoging van 2016 zou hebben gesteund. Hij werd beschuldigd van het ‘assisteren van een terroristische organisatie’. De schrijver had zich na de mislukte staatsgreep kritisch over de regering uitgelaten.

Oordeel Europees Hof

De vrijlating volgt nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een dag eerder had geoordeeld dat Altans rechten waren geschonden en dat er geen enkel bewijs is dat hij betrokken was bij de couppoging. Amnesty International hoopt dat hij nu definitief een vrij man is. In 2019 werd Altan al eens vrijgelaten, maar na een week weer vastgezet.

Ahmet Altan zat alleen maar gevangen voor het vreedzaam gebruikmaken van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Turkije schond met zijn veroordeling het recht op vrijheid op grond van artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Achtergrond

De 71-jarige Ahmet Altan is romanschrijver en voormalig hoofdredacteur van de inmiddels opgeheven krant Taraf. Hij werd in september 2016 samen met zijn broer Mehmet Altan, academicus en commentator, gedetineerd. Ze werden ervan beschuldigd op de avond van de couppoging ‘sluikboodschappen’ naar de coupplegers te hebben verstuurd tijdens een paneldiscussie op televisie.

JOUW STEUN BLIJFT NODIG

Amnesty International wil onafhankelijk blijven werken van regeringen en van politieke, economische en andere belangen. Ons onderzoekswerk, onze acties, onze politieke druk; het is met jouw steun dat we het moeten doen. Door corona liggen onze grootste acties om geld in te zamelen stil. Alleen dankzij jou kunnen we ons blijven inzetten voor de mensenrechten. Jouw steun biedt bescherming aan moedige mensen die geviseerd worden omdat ze kritiek hebben op de regering of omdat ze het opnemen voor de rechten van vrouwen, minderheden of het milieu. Samen laten we onze stem wereldwijd weerklinken voor meer rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid in de wereld.

Lees ook

Meer nieuws